nieuws

Militairen weigeren prik en mogen niet mee op buitenlandse missies

Zeven Nederlandse militairen hebben een coronavaccin geweigerd. Daardoor konden twee van hen niet mee op buitenlandse missies. Dat laat het Ministerie van Defensie weten aan de Volkskrant.

Abel Bormans en Fleur Damen
Militairen aan het werk in de vaccinatielocatie in Molenbeke.  Beeld ANP
Militairen aan het werk in de vaccinatielocatie in Molenbeke.Beeld ANP

Twee bezwaren, beide op grond van godsdienstovertuiging, werden gegrond verklaard verklaard door een speciale commissie die de bezwaren behandelt. Deze militairen hebben andere werkzaamheden gekregen.

In drie andere gevallen werd het bezwaar ongegrond verklaard, omdat de vaccinweigering niet gebaseerd was op religieuze, medische of levensbeschouwelijke gronden, aldus een woordvoerder. Eén bezwaar werd later ingetrokken en een ander bezwaar moet nog worden beoordeeld.

In principe vrijwillig

Sinds eind mei kunnen militairen zich laten inenten met het Janssen-vaccin, waarvan één prik voldoende is. Vaccinatie is in principe vrijwillig, maar verplicht voor militairen die op de rol staan om deel te nemen aan één van de tien buitenlandse missies, waaronder die in Mali en Afghanistan. Ook medewerkers van de Koninklijke Marechaussee die in het buitenland werken moeten zich laten vaccineren. Vakbond ACOM laat weten dat eerder dit jaar meldingen binnenkwamen over commandanten die druk uitoefenden op militairen om zich te laten vaccineren. Daar is nu geen sprake meer van, stelt voorzitter Jan Kropf.

Militairen die zich niet willen laten prikken, kunnen bezwaar indienen bij de Commissie Gewetensbezwaren Immunisatie Militairen. Als het bezwaar gegrond wordt verklaard, krijgen leidinggevenden niet te horen waarom de militair niet op uitzending kan. Bij herhaaldelijke negatieve adviezen kan wel worden gekeken of de militair nog wel geschikt is voor zijn functie of dat hij beter een burgerfunctie zonder uitzending kan bekleden. Ontzetting uit de functie van militair vanwege het weigeren van een vaccin is tot nu toe nog niet gebeurd, laat Defensie weten.

Operationele inzetbaarheid

Een wet uit 1953, de Wet immunisatie militairen, maakt het mogelijk militairen een vaccinatieverplichting op te leggen. Dit gebeurde destijds naar aanleiding van de pokken. Voor buitenlandse missies moeten militairen zich al langer laten vaccineren tegen besmettelijke ziektes die lokaal rondgaan, zoals difterie, tetanus en poliomyelitis (DTP) en hepatitis B. Dit jaar kwam daar het coronavaccin bij.

Vaccinatie van militairen is van belang, omdat het vaak onmogelijk is om afstand te bewaren op de schepen en in de voertuigen waar zij langdurig en intensief samenwerken. Bovendien is een besmette militair een risico voor de ‘operationele inzetbaarheid van de krijgsmacht’, schreef staatssecretaris Visser (VVD) afgelopen mei in antwoord op Kamervragen. Ook is de zorg in de landen waar Nederland deelneemt aan missies doorgaans niet ingericht op corona en is medische repatriëring vaak ingewikkeld.

Hoewel de meeste militairen zijn gevaccineerd door het eigen medische personeel van Defensie, heeft Defensie geen overzicht van de vaccinatiegraad onder het militaire personeel. Dat komt doordat sommige militairen, zoals militairen in risicogroepen, zich bij de GGD hebben laten vaccineren.

In de Verenigde Staten wordt een covid-vaccinatie vanaf volgende maand verplicht voor alle 1,3 miljoen militairen. Dat bracht het Pentagon deze week naar buiten. ‘Die discussie zullen we hier ook krijgen’, verwacht Kropf. ‘Er komen bij ons berichten binnen van militairen die zich afvragen: het zal toch niet voor iedereen verplicht worden?’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden