Militairen van strijd met Taliban worden niet vervolgd

Minister Van Middelkoop van Defensie en de legertop reageren opgelucht op de beslissing van het Openbaar Ministerie (OM) om geen militairen te vervolgen in verband met ‘de slag om Chora’....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Het OM maakte maandag bekend dat de betrokken Nederlandse militairen opereerden binnen de grenzen van het humanitair oorlogsrecht en de geldende geweldsinstructie.

Volgens commandant der strijdkrachten Van Uhm blijkt uit het oordeel van het OM dat ‘onze militairen uiterst professioneel hebben gehandeld’, ondanks de ‘zeer zware en moeilijke omstandigheden’.

Nederlandse en Afghaanse troepen in Chora werden vorig jaar juni bij verrassing aangevallen door honderden Taliban-strijders. De Nederlanders konden het offensief afslaan met behulp van zwaar geschut, F-16-vliegtuigen en Apache-gevechtshelikopters.

Volgens minister Van Middelkoop bevestigt de beslissing van het OM de analyse dat er geen sprake was van buitensporig geweld. Vorig jaar was er wel kritiek op de Nederlanders, met name van de commandant van de NAVO-vredesmacht in Afghanistan.

Die kritiek werd verworpen door de NAVO-leiding in Europa, alsmede door de toenmalige commandant der strijdkrachten, generaal Berlijn en door minister Van Middelkoop.

De laatste noemde het oordeel van het OM gisteren ‘belangrijk’ voor de Nederlandse militairen in Uruzgan. Hun collega’s waren destijds betrokken ‘bij een van de hevigste en omvangrijkste gevechtscontacten sinds de Korea-oorlog’.

Bij de meerdaagse slag om Chora in juni 2007 vielen vijftig tot tachtig burgerslachtoffers. Een aantal van hen werd getroffen door Nederlands vuur, anderen kwamen om het leven door wreedheden van de Taliban. Volgens generaal Berlijn, destijds ’s lands hoogste militair, werd vrouwen de keel afgesneden, en moesten mannen meevechten met de Taliban-strijders, op straffe van executie.

Tijdens de gevechten kwam een Nederlandse militair door een ‘bedrijfsongeval’ met een mortier om het leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden