Militairen van Duitse Patriot-missie klagen over Turken

Duitse militairen van de Patriot-missie in Turkije klagen over de manier waarop het gastland ze behandelt. Dat zegt de ombudsman van het Duitse leger.

Bondskanselier Angela Merkel op bezoek bij de Duitse militairen in Turkije. Beeld ap
Bondskanselier Angela Merkel op bezoek bij de Duitse militairen in Turkije.Beeld ap

De samenwerking met de Turken wordt 'overwegend als problematisch ervaren', aldus Hellmut Königshaus zaterdag in de krant Süddeutsche Zeitung. Hij rapporteert een waslijst aan incidenten.

Zo zou een Turkse generaal een Duitse vrouwelijke militair hebben geduwd die het verkeer regelde tijdens een bezoek van de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière. De militair hield blauwe plekken over aan het incident.

Ook zouden Duitse militairen dagenlang zijn tegenhouden toen ze de kazerne wilden verlaten. Post voor Duitse militairen wordt dagen en soms zelfs weken opgehouden.

Beschimmeld
De ombudsman noemt de toestand van de sanitaire voorzieningen voor de Duitsers 'onhoudbaar'. In kantoren zouden de muren zijn beschimmeld. De Duitsers beklagen zich er bovendien over dat Turkse militairen zwerfhonden op het terrein doodschieten maar niet opruimen.

Volgens de Duitse militairen gaat het Turkse leger contact tussen Duitse en Turkse collega's systematisch tegen. Turkse militairen die wel contact opnemen zouden straf krijgen.

De Duitse militairen zijn in Turkije om dat land met hun Patriot-luchtafweerraketten te beschermen tegen mogelijke aanvallen met raketten uit Syrië, waar oorlog is. Ze zijn gelegerd bij Kahramanmaras. Ook een Nederlandse Patriot-eenheid is in Turkije gestationeerd, bij de stad Adana. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie bracht vorige week een bezoek aan de 270 Nederlandse militairen.

Duitsland, Nederland en Turkije zijn NAVO-bondgenoten. De regering van Turkije heeft gevraagd om de inzet van de geavanceerde Patriot-raketten van het bondgenootschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden