militairen & musicals

Hoogtijdagen voor de dvd-liefhebber. Voor een lang koud weekend: als voorgerecht een klassieker, daarna spanning en moraal en als toetje computeranimatie....

tekst jan kuitenbrouwer

In het kader van Schijfjes' filmmusical-manie kon een dvd van Cabaret natuurlijk niet ontbreken. Dertig jaar oud is hij alweer, maar nog steeds prachtig. Het geheim van een goede filmmusical is dat alle componenten sterk zijn: script, muziek, acteerwerk, choreografie en regie. Cabaret is daar een schoolvoorbeeld van. Een paar aardige bonusfeatures op deze 30th Anniversary Special Editi on. (Dutch Film Works)

Het knappe van de film A Few Good Men, over de krachtmeting tussen een militaire aanklager en een kolonel die probleemrekruten laat opruimen, is dat de spanning zich volledig concentreert op dat gevecht tussen de kolonel (Jack Nichol son) en de aanklager (Tom Cruise). In High Crimes gaat het ook over een militair proces, een doofpot en een (zogenaamde) zondebok, en het is een bekwaam gemaakte film, maar er is te veel spanning op te veel verschillende fronten. Én het verraad van een advocaat, én de wraak van een nabestaande, én de veiligheid van een familielid, én een drooggelegde alco die niet mag drinken, het is een beetje veel. Wat niet wegneemt dat Ashley Judd en Morgan Freeman voor treffelijk acteren. (High Cri mes, Fox Home Entertain ment)

De tweede film van Sam Men des, Road To Perdition, werpt in zekere zin een nieuw licht op zijn eerste, American Beauty. Dat Mendes een moralist is werd ook in die film wel duidelijk, maar door de ironische toon kom je er niet goed achter of zijn moraal nu gemeend is, of ook ironie. Bij Road To Perdition leidt dat geen twijfel, als in een klassiek leerdicht krijgen we de boodschap (geweldloosheid) keurig samengevat in de laatste zin, maar dat maakt deze film, hoe knap ook gemaakt, minder interessant dan de voorganger. Is Mendes, een Brit, aan het veramerikaniseren? (Fox Home Entertainment).

Als je nagaat dat internet begin jaren tachtig al bestond heeft de e-revolutie nog lang op zich laten wachten. Iets dergelijks geldt voor de computeranimatie. Beseffen wij wel dat Disney twintig jaar geleden al een speelfilm uitbracht die grotendeels computergeanimeerd was? Tron, weet u nog? Nu uit in een 20th Anniversary Collector's Edition, met heel veel extra's. (Disney dvd).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden