Militairen Mali klagen over werkomstandigheden en vergoeding

Een groep militairen die in Mali op missie is geweest, vindt dat de vergoeding voor de uitgezonden blauwhelmen omhoog moet. Zij menen dat de werkomstandigheden in het Afrikaanse land de opslag rechtvaardigt.

Een Nederlandse militair in kamp Castor. Beeld anp
Een Nederlandse militair in kamp Castor.Beeld anp

Tussen de 30 en 50 militairen die in de zomer zijn afgezwaaid hebben hierover een brief geschreven aan een aantal vakbonden, zeggen voorzitters Jean Debie van VBM en Leon van der Hulst van de ACOM. Eerder vandaag meldde NRC dat militairen in Mali klaagden.

Dat de militairen gewoon meer geld willen zien 'is de conclusie die je kunt trekken', meent Debie. Ook volgens Van der Hulst draait het in deze kwestie alleen om de vergoeding.

Huisvesting en hygiëne


Volgens Debie stoort het de militairen dat als zij op jungletraining gaan, ze een hogere toelage krijgen dan de vergoeding die ze nu hebben voor de uitzending naar Mali. Debie wil met Defensie nog wel een keer gaan kijken naar het vergoedingensysteem. Hij heeft recent geen nieuwe klachten ontvangen.

De klachten gaan onder meer over de huisvesting en de hygiëne. Veel militairen verblijven op de basis in Gao nog in tenten, maar die worden vervangen door wooncontainers met airco. Dat loopt echter vertraging op. Volgens beide vakbondsleiders gaat het om opstartproblemen.

Secretaris Skip Springer van de vakbond AFMP vindt niet dat Defensie zich kan verschuilen achter de lange logistieke lijnen binnen de VN. 'De meeste militairen zijn al eens uitgezonden en beseffen dat het geen vakantieoord is, maar dit is onacceptabel.' Hij vindt het eigenlijk ,,nog erger'' dat het kabinet maandag in een Kamerbrief over de missie niet over de problemen rept.

Volgens een woordvoerster van Defensie is er nog geen overleg geweest over de kwestie. Zij erkent dat militairen werken in extreme omstandigheden, maar dat er hard gewerkt wordt om de voorzieningen te verbeteren.

De kritiek 'leeft niet breed' bij de uitgezonden militairen, zei de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, in de Tweede Kamer. Volgens hem is er begin januari voor alle militairen in Gao een wooncontainer beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden