Militairen gepakt voor ontvoeringen in Indonesië

In Indonesië zijn zeven militairen van de Speciale Troepen (Kopassus) aangehouden in verband met de ontvoering en foltering van een aantal politieke activisten begin dit jaar....

REUTERS; AFP

Reuters, AFP

JAKARTA

Sinds half februari zijn enkele tientallen tegenstanders van de toenmalige president Soeharto door gemaskerde mannen ontvoerd. Volgens enkele actiegroepen zijn acht van hen inmiddels vrijgelaten, blijkt één van hen zich in een politiecel te bevinden en worden veertien anderen nog steeds vermist.

Eén van de ontvoerde activisten, Pius Lustrilanang, heeft na zijn vrijlating tegenover de officiële Indonesische commissie voor de mensenrechten verklaard dat hij tijdens zijn gevangenschap was gefolterd. Onmiddellijk na het afleggen van die verklaring nam Lustrilanang de wijk naar Nederland; naar zijn zeggen was hij in Indonesië zijn leven niet zeker.

Volgens een verklaring van de strijdkrachten worden de zeven gearresteerde militairen ervan verdacht 'zich niet aan de regels te hebben gehouden toen ze, in opdracht van het hoofd van de Kopassus, een onderzoek instelden naar radicale activiteiten'. Het hoofd van de Kopassus was op dat moment Prabowo Subianto, een schoonzoon van Soeharto. Na Soeharto's aftreden, in mei, is deze overgeplaatst naar een niet-operationele functie als hoofd van de militaire academie in Bandung.

De strijdkrachten stellen ook een onderzoek in naar de beschuldigingen dat de Kopassus verantwoordelijk is voor de dood van vier demonstrerende studenten aan de Trisakti-universiteit in Jakarta. Hun dood leidde op 16 en 17 mei tot hevige rellen, plunderingen en brandstichtingen, waarbij meer dan 1100 doden zijn gevallen en die de aanleiding werden tot Soeharto's aftreden.

Het voornaamste doelwit tijdens die rellen waren de etnische Chinezen, die ervan werden beschuldigd zich te verrijken ten koste van de Indonesische bevolking. Volgens een Indonesische mensenrechtenorganisatie zijn er in die twee dagen zeker 162, meest Chinese, vrouwen verkracht; twintig van hen vonden daarbij de dood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden