Militairen boos over 'leenhelmen' bij Defensie
De militaire vakbond VBM is ontstemd over het aankoopbeleid van Defensie. Voor een nieuwe gevechtsuitrusting zijn er te weinig helmen besteld, waardoor 18 duizend militairen het straks op missie of bij een oefening moeten doen met een leenexemplaar.
Tussen 2019 en 2022 krijgen militairen hun langverwachte nieuwe gevechtskleding. In totaal worden er 45.400 basispakketten besteld, maar slechts 22.500 helmen. Een vijfde deel daarvan wordt opgeslagen als 'leenhelm' en is alleen beschikbaar voor militairen wanneer zij op oefening gaan of op missie worden gestuurd.
Onacceptabel, vindt vakbond VBM. 'Een helm hoort wat ons betreft bij de persoonlijke uitrusting, die je zelf kunt verzorgen en aanpassen', zegt een woordvoerder in het AD. 'Maar straks moet een deel van het personeel dat op oefening of uitzending gaat een helm uit een pool gebruiken.'
Een woordvoerder van het ministerie zegt dat een wijziging in de bestelling 'niet voor de hand ligt', omdat niet iedere militair altijd een eigen helm bij de hand hoeft te hebben. Volgens Defensie wordt bij de aankoop van materieel gezorgd dat militairen over de beste kleding en bescherming beschikken bij het uitvoeren van hun taak en dat kan ook met een leenhelm.
'Volgens Defensie hebben militairen met een bureaubaan geen helm nodig, maar ook zij moeten altijd inzetbaar zijn' zegt de VBM. De vakbond stelt dat het leenhelmenstelsel juist duurder uit zal pakken, omdat er een nieuw systeem moet worden opgezet voor de opslag van helmen. 'Hier is geen inhoudelijke, maar een puur financiële afweging gemaakt.'
Bezuinigingen
De jarenlange bezuinigingen op Defensie gaan gepaard met groeiende zorgen over gebrekkig materieel. De Algemene Rekenkamer stelde in mei nog vast dat er sprake is van 'een ernstige onvolkomenheid bij het materieelbeheer bij Defensie'.
Langdurige deelname aan serieuze buitenlandse missies wordt zo steeds moeilijker, waarschuwden defensiedeskundigen en ingewijden in Den Haag. Het dodelijke ongeluk tijdens een oefening in Mali, waarbij in juli dit jaar twee Nederlandse VN-militairen omkwamen, hebben deze zorgen verder vergroot.
Militairen hebben de afgelopen jaren vaak te maken gekregen met onvoldoende of mankerende basisbenodigdheden zoals schoenen, scherfvesten en regenjassen. Berucht is het nijpende munitietekort, waardoor militairen tijdens schietoefeningen regelmatig zelf 'pang-pang' moeten roepen. Ook haalt Nederland al jaren niet de NAVO-norm voor de defensiebegroting.
In de nieuwe overheidsbegroting van 2017 geeft de VVD Defensie wat lucht. Volgens bronnen in Den Haag krijgt de geplaagde krijgsmachtsbegroting er 300 miljoen bij, niet om nieuw wapentuig aan te schaffen, maar om de krakende organisatie weer wat smeerolie te geven.
Het effect van de bezuinigingen op Defensie
Op defensie wordt al jaren flink bezuinigd. Volgens de hoogste militair balanceert de krijgsmacht zelfs 'op het randje'. En dat terwijl de dreigingen toenemen. Lees hier de analyse (+).