Militaire uitgaven China dit jaar fors omhoog

China gaat in 2007 17,8 procent meer uitgeven aan militaire zaken. Dat heeft een woordvoerder van het parlement, Jiang Enzhu, zondag gezegd....

Jiang noemde de Chinese militaire uitgaven van 350,92 yuan (34,14 miljard euro of 44,94 miljard dollar) nog 'zeer bescheiden' vergeleken met wat Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten uitgeven. De Amerikaanse president George Bush tekende onlangs een defensiebegroting van 532,8 miljard dollar (404,8 miljard euro). Maar de VS gaan ervan uit dat China in werkelijkheid veel meer uitgeeft, omdat de begroting bijvoorbeeld geen posten vermeldt voor wapenaankopen.

In elk geval wekt het almaar stijgende Chinese defensiebudget verontrusting bij de VS en China's buren, met name Taiwan, dat door China wordt opgeëist als een afvallige provincie. Jiang versterkte die vrees door president Chen Shui-bian van Taiwan ervan te beschuldigen politieke verdeeldheid uit te buiten om Taiwan in de richting van onafhankelijkheid te sturen. China heeft gezegd desnoods naar de wapens te zullen grijpen om dat te voorkomen.

Chen reageerde op de berichten uit Beijing door op een banket ter ere van de 25ste verjaardag van een pro-onafhankelijkheidsorganisatie voor het eerst onverbloemd voor onafhankelijkheid te pleiten. 'Taiwan zou onafhankelijk moeten zijn, Taiwan zou zijn eigen naam moeten dragen', zei hij.

Taiwan heet officieel nog steeds Republiek China, maar Chens regering heeft al stappen genomen om 'China' in de naam van sommige instellingen te vervangen door 'Taiwan'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden