Militaire tak Hezbollah op zwarte lijst EU

Na jarenlang onderling geharrewar hebben de EU-landen maandag unaniem besloten de militaire tak van de sjiitische Libanese beweging Hezbollah op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen.

AMSTERDAM - Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans toonde zich verheugd, al had Nederland liever gezien dat de hele organisatie op de Europese 'zwarte lijst' terecht was gekomen.


Directe aanleiding is het onderzoek van EU-lidstaat Bulgarije naar een aanslag op een bus met Israëlische toeristen, vorige zomer, in het Bulgaarse Burgas. Volgens de regering in Sofia zat Hezbollah achter die aanval, waarbij zes doden vielen. 'Het is de eerste keer dat een EU-lidstaat vaststelt dat Hezbollah zich heeft schuldig gemaakt aan een terroristische aanslag op EU-grondgebied,' zei de PvdA-bewindsman eerder dit jaar. Het sterkte Timmermans in de pogingen die Nederland al sinds 2004 onderneemt om Hezbollah op de EU-lijst te krijgen.


Volgens diplomaten heeft de betrokkenheid van Hezbollah bij de strijd in Syrië voor veel EU-landen de doorslag gegeven. Duizenden Hezbollahstrijders steunen het regime van president Al-Assad in diens strijd tegen opstandelingen.


Het ging de EU-landen te ver om de hele organisatie op de lijst van terroristische organisaties te zetten, naast onder andere Hamas, de ETA en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Hezbollah maakt deel uit van de Libanese regering en is daarmee een belangrijke machtsfactor. De regering in Beiroet had de EU gewaarschuwd voor groeiende 'instabiliteit' in het land als de organisatie in de ban zou worden gedaan. Het land is overspoeld door Syrische vluchtelingen en de politieke situatie is gespannen.


'Door contacten te blijven onderhouden met Hezbollah hoopt de EU de organisatie, en haar beschermheer Iran, te bewegen tot een gematigder koers,' meent oud-minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Volgens de VVD'er zaten met name Nederland en Groot-Brittannië de afgelopen jaren op één lijn. De Britse minister William Hague verdedigde gisteren evenwel het besluit om uitsluitend de militaire vleugel van Hezbollah te treffen met Europese sancties, zoals het weigeren van visa aan Hezbollahfunctionarissen en het bevriezen van hun financiële tegoeden.


Volgens deskundigen is het in de praktijk lastig, zo niet ondoenlijk om onderscheid te maken tussen de militaire en politieke vleugels van Hezbollah. 'Het is erg moeilijk om leden van de militaire tak te identificeren', aldus de Libanese hoogleraar sociologie Waddah Charara, auteur van een gezaghebbend boek over Hezbollah. Onduidelijk is bovendien in welke mate de organisatie geld in EU-landen heeft 'geparkeerd'. De Amerikanen, die Hezbollah al lang als een terroristische organisatie beschouwen, legden vorig jaar beslag op 150 miljoen dollar. Via een bank in de VS zou de organisatie geld uit drugshandel witwassen ten behoeve van de aanschaf van wapens. Behalve de VS hadden Nieuw Zeeland, Canada, Australië en Israël Hezbollah al als terroristische organisatie bestempeld.


Israël reageerde instemmend, maar ook met lichte spot op het EU-besluit om zich daarbij aan te sluiten. 'Eindelijk, na jarenlange beraadslagingen, (is er) de bevestiging dat Hezbollah ten onrechte werd gezien als een legitieme politieke partij', aldus minister van Justitie Tzipi Livni. 'Nu is het voor de hele wereld duidelijk dat Hezbollah een terroristische organisatie is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden