‘Militaire slagkracht EU schiet tekort’

Ondanks alle retoriek over de noodzaak de militaire slagkracht van Europa te verbeteren zijn de EU-landen de afgelopen jaren maar weinig opgeschoten....

In het rapport, dat is opgesteld door het Center for Strategic and International Studies in Washington, waarschuwen de onderzoekers dat de kloof tussen de uitdagingen waarmee de Europese landen worden geconfronteerd en hun militaire capaciteiten steeds groter wordt.

Alleen al het feit dat de EU-landen, die samen de op een na grootste troepenmacht ter wereld hebben, slechts met moeite 5 procent daarvan kunnen inzetten voor vredesoperaties, toont volgens hen aan dat ‘er nog steeds flinke gebreken zijn’.

Volgens de opstellers van het rapport is het niet realistisch te verwachten dat de Europese landen hun defensiebudgetten de komende jaren drastisch zullen verhogen. Daarom zullen de EU-landen naar andere methoden moeten kijken om hun defensiecapaciteit te vergroten. ‘Op deze voet doorgaan is niet mogelijk. Dat is een recept voor een ramp’, schrijven zij.

Vooral als het gaat om onderzoek naar nieuwe militaire technologieën schieten de EU-landen volgens hen tekort. Samen geven de EU-landen daaraan nog geen zesde deel uit van wat de VS daarvoor uittrekken.

Volgens het rapport zouden de EU-landen ieder minstens 25 procent van hun defensiebudget aan onderzoek en ontwikkeling en de aankoop van nieuw materieel moeten besteden. Aan personeelskosten zouden de EU-landen op zijn hoogst 40 procent mogen besteden.

Voormalig NAVO-commandant generaal Joseph Ralston en zijn Duitse collega Klaus Naumann presenteerden het rapport aan de vooravond van een bijeenkomst van de EU-ministers van Defensie, vandaag in Groot-Brittannië.

Als het aan hen ligt zal daar vooral moeten worden gesproken over de noodzaak om meer samen te werken bij de aankoop van wapensystemen. De EU richtte daarvoor vorig jaar het Europese Defensie Agentschap (EDA) op, maar volgens het rapport stuit de samenwerking nog steeds op onderlinge rivaliteit tussen de wapenindustrieën van de grote EU-landen. Een uitzondering is het project voor het A400M transporttoestel dat Airbus momenteel ontwikkelt.

Volgens de opstellers van het rapport zou het EDA jaarlijks 200 miljoen euro moeten krijgen om onderzoek te stimuleren. Nu moet het EDA het met 25 miljoen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden