'Militaire slagkracht EU schiet tekort'

Ondanks alle retoriek over de noodzaak de militaire slagkracht van Europa te verbeteren zijn de EU-landen de afgelopen jaren maar weinig opgeschoten....

In het rapport, dat is opgesteld door het Center for Strategic andInternational Studies in Washington, waarschuwen de onderzoekers dat dekloof tussen de uitdagingen waarmee de Europese landen wordengeconfronteerd en hun militaire capaciteiten steeds groter wordt.

Alleen al het feit dat de EU-landen, die samen de op een na grootstetroepenmacht ter wereld hebben, slechts met moeite 5 procent daarvan kunneninzetten voor vredesoperaties, toont volgens hen aan dat 'er nog steedsflinke gebreken zijn'.

Volgens de opstellers van het rapport is het niet realistisch teverwachten dat de Europese landen hun defensiebudgetten de komende jarendrastisch zullen verhogen. Daarom zullen de EU-landen naar andere methodenmoeten kijken om hun defensiecapaciteit te vergroten. 'Op deze voetdoorgaan is niet mogelijk. Dat is een recept voor een ramp', schrijven zij.

Vooral als het gaat om onderzoek naar nieuwe militaire technologieënschieten de EU-landen volgens hen tekort. Samen geven de EU-landen daaraannog geen zesde deel uit van wat de VS daarvoor uittrekken.

Volgens het rapport zouden de EU-landen ieder minstens 25 procent vanhun defensiebudget aan onderzoek en ontwikkeling en de aankoop van nieuwmaterieel moeten besteden. Aan personeelskosten zouden de EU-landen op zijnhoogst 40 procent mogen besteden.

Voormalig NAVO-commandant generaal Joseph Ralston en zijn Duitse collegaKlaus Naumann presenteerden het rapport aan de vooravond van eenbijeenkomst van de EU-ministers van Defensie, vandaag in Groot-Brittannië.

Als het aan hen ligt zal daar vooral moeten worden gesproken over denoodzaak om meer samen te werken bij de aankoop van wapensystemen. De EUrichtte daarvoor vorig jaar het Europese Defensie Agentschap (EDA) op, maarvolgens het rapport stuit de samenwerking nog steeds op onderlingerivaliteit tussen de wapenindustrieën van de grote EU-landen. Eenuitzondering is het project voor het A400M transporttoestel dat Airbusmomenteel ontwikkelt.

Volgens de opstellers van het rapport zou het EDA jaarlijks 200 miljoeneuro moeten krijgen om onderzoek te stimuleren. Nu moet het EDA het met 25miljoen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden