Militaire rechtbank gaat terreur Pakistan aanpakken

Militaire rechtbanken gaan terrorismezaken in Pakistan voortaan behandelen. Dat zei de Pakistaanse eerste minister Nawaz Sharif een week na het bloedbad dat een talibancommando aanrichtte in een school in Peshawar. Daarbij kwamen 149 mensen om het leven, onder wie 133 kinderen.

De Pakistaanse eerste minister Nawaz Sharif. Beeld epa
De Pakistaanse eerste minister Nawaz Sharif.Beeld epa

De eerste minister sprak de natie toe na elf uur onderhandelen met de Pakistaanse partijleiders. 'Bijzondere rechtbanken, geleid door officieren van het leger, zullen opgericht worden om terroristen snel te berechten', zei hij in een toespraak op de televisie. Volgens Sharif zullen de rechtbanken, die onderdeel zijn van een zeventienpuntenplan, gedurende twee jaar actief blijven.

'De wreedheden van Peshawar hebben Pakistan veranderd. We moeten de terroristische mentaliteit uitroeien. Het extremisme en sektarisme moeten we een nederlaag toebrengen', zei Sharif.

Het plan voorziet verder in het stopzetten van financiële steun aan organisaties die als terroristisch beschouwd worden. Ook worden maatregelen getroffen om te vermijden dat verboden organisaties weer opduiken onder een nieuwe naam.

Geen politieke doeleinden
Oppositieleider Syed Khursheed Shah zei tegen AFP dat 'enkel terroristen zullen berecht worden door die rechtbanken' en dat ze 'niet voor politieke doeleinden zullen gebruikt worden'. Hij benadrukte dat alle politieke partijen het eens werden over een aanpassing van de grondwet die hun oprichting mogelijk maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden