Militaire raad Egypte: Aftreden zou verraad zijn

De Egyptische militaire machthebbers zijn niet van plan om op te stappen, zoals betogers eisen. Dat zou verraad zijn tegenover het publiek dat hen zoveel vertrouwen heeft geschonken, laten de militairen vandaag weten.

Demonstranten op het Tahrirplein houden een foto van veldmaarschalk Hussain Tantawi omhoog, en eisen zijn vertrek. Beeld epa

De bevolking moet zich nu concentreren op de parlementsverkiezingen, die ondanks de onrust in Egypte komende week van start gaan. Dat zeiden twee leden van de Opperste Raad van de Strijdkrachten vanmorgen, nadat op het Tahrir-plein in Caïro een bestand was ingegaan.

Op dit plein (maar ook op andere plaatsen in het land) wordt al vijf dagen gevochten tussen betogers en de politie. In totaal zijn hierbij bijna veertig mensen om het leven gekomen. Het leger had eerder vandaag al excuses aangeboden voor het verlies van mensenlevens, maar dat werd door de demonstranten verworpen.

'Geen zegen om aan de macht te zijn'
'De verkiezingen worden op tijd gehouden en alle drie stadia zullen volgens schema plaatsvinden', zei generaal-majoor Mamdouh Shaheen op een persconferentie. Zijn collega Mukhtar el-Mallah zei dat de menigten op Tahrir niet representatief zijn voor de bevolking. 'Wij zullen de macht niet afstaan vanwege een menigte die leuzen schreeuwt. Het is geen zegen om aan de macht te zijn, het is een vloek. Het is een zeer zware verantwoordelijkheid.'

'Wij gaan niet weg, hij moet weg', riepen betogers op het plein, doelend op de voorzitter van de militaire raad, veldmaarschalk Hussein Tantawi.

Tantawi kondigde eerder aan de presidentsverkiezingen te vervroegen tot de eerste helft van 2012. Ook bood hij aan ruim driehonderd mensen vrij te laten die bij de protesten op en rond het Tahrir-plein zijn opgepakt.

Aftreden Mubarak
De militaire raad regeert Egypte sinds president Hosni Mubarak na een achttien dagen durende opstand op 11 februari aftrad. Activisten en mensenrechtengroepen verdenken de militairen ervan aan de macht te willen blijven, ook na de parlements- en presidentsverkiezingen.

Bij de onlusten in het land vielen volgens het ministerie van volksgezondheid sinds zaterdag 37 doden. Het Elnadeem-centrum telde 38 doden. Bij de botsingen raakten ook minstens tweeduizend mensen gewond, voornamelijk door rubberkogels of traangas.

Menselijke kettingen
Rond het Tahrir-plein ging vanochtend een bestand in. Ordediensten van de betogers vormden menselijke kettingen in enkele zijstraten om te voorkomen dat mensen het bestand zouden schenden of te dicht in de buurt van de politielinies zouden komen.

Soldaten wierpen in de straten naar het ministerie van Binnenlandse Zaken barricades van metalen buizen en prikkeldraad op om betogers en politie van elkaar gescheiden te houden.

Militairen leggen een barricade van prikkeldraad aan. Beeld ap
Een demonstrant laat munitie zien die het leger gebruikt heeft. . Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.