Militaire opbouw China 'bedreigend' voor VS

Het Amerikaanse ministerie van Defensie ziet in de militaire opbouw van China een grote bedreiging. Dat geldt in het bijzonder voor het Chinese vermogen om buitenlandse computernetwerken aan te vallen.

AMSTERDAM - In zijn jaarrapport stelt het Pentagon met zoveel woorden dat zowel de Chinese regering als het leger verantwoordelijk is voor dergelijke 'cyberaanvallen'. Peking ontkende die beschuldigingen dinsdag expliciet.

Tot dusver onthield Washington zich van dit soort nadrukkelijke aantijgingen, in een poging de relatie met China goed te houden. President Obama kwam begin dit jaar onder druk te staan om zich scherp uit te spreken nadat gebleken was dat een in Shanghai opererende eenheid van het Chinese leger was binnengedrongen in de computersystemen van diverse Amerikaanse media, waaronder die van The New York Times. Destijds hield Obama zich op de vlakte, maar nu wijst zijn ministerie van Defensie onomwonden met een beschuldigende vinger naar China.

Bovendien plaatst het Pentagon de cyberaanvallen in het kader van de bredere, militaire strategie die het China toedicht. Het land is naar de kopgroep van landen met 'offensieve cybertechnologie' gesprongen, aldus het rapport, in een poging 'Amerikaanse satellieten en andere ruimtemiddelen af te blokken.' Zo hoopt China 'elektronische en traditionele wapensystemen te gebruiken om de militaire aanwezigheid van de VS geleidelijk terug te dringen tot op bijna 2.000 mijl (ruim 3.200 kilometer, red.) van de Chinese kust, in het midden van de Stille Oceaan.'

Hoe het Pentagon die vermeende Chinese ambitie heeft achterhaald, blijft onduidelijk. Van officieel beleid is in ieder geval geen sprake, aangezien dat zou neerkomen op een frontale aanval op de bestaande Amerikaanse aanwezigheid in de Aziatische regio. De VS beschikken over grote militaire bases in zowel Korea als Japan en die landen liggen royaal binnen de genoemde zone van 2.000 mijl.

Sterk oplopende militaire spanningen tussen China en de VS in de komende jaren zouden onvermijdelijk zijn, als het Pentagon gelijk krijgt met zijn inschatting van de Chinese strategie. Want de militaire koers van de VS is er onder Obama op gericht om de Amerikaanse aanwezigheid in het gebied juist te versterken, ondanks bezuinigingen op defensie. Het Pentagon waarschuwt verder voor een toename van het aantal Chinese vliegdekschepen en de voortgang die China boekt op het vlak van vliegtuigen met stealth-technologie, waardoor ze op de radar voor vijanden onzichtbaar blijven.

De alarmistische toon van het rapport - dat de indruk wekt China tot de volgende tegenstander van een Koude Oorlog te willen maken - valt met de inhoud ook te relativeren. Zo gaat het nog zeker drie tot vier jaar duren alvorens het eerste vliegdekschip van de Chinese strijdkrachten, de Liaoning, operationeel wordt. Bovendien wordt het totale Chinese defensiebudget door het Pentagon geschat op maximaal 215 miljard dollar. Dat is nog altijd minder dan eenderde van de jaarlijkse Amerikaanse defensie-uitgaven.

China zal zich vooral in zijn eigen regio willen manifesteren, maar heeft niet de ambitie een mondiale rivaal van de VS te worden, zoals vroeger de Sovjet-Unie, zo relativeert een internationale groep van negen defensiespecialisten. In opdracht van de denktank Carnegie Endowment for International Peace brachten de negen in kaart wat de Chinese opkomst tot 2030 voor de VS en Japan op militair vlak betekent. Zij gaan er, anders dan het Pentagon, niet van uit dat China de ambitie heeft de VS grotendeels uit de regio te verjagen. De economische verwevenheid van China met de VS en de rest van Azië is te groot om een serieus conflict met de Amerikanen te riskeren, is hun taxatie. Maar zonder gevaren is de toekomst ook in hun ogen niet. Het grootste risico zien zij in een 'onopzettelijke escalatie' van een 'beperkt meningsverschil', zoals dat tussen China en Japan over enkele eilanden in de Oost-Chinese Zee.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden