Nieuws

Militaire junta Myanmar halveert celstraf Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi

De militaire junta die in februari in Myanmar de macht greep, heeft de celstraf die de gekozen regeringsleider Aung San Suu Kyi eerder op de dag kreeg gehalveerd van vier naar twee jaar cel. Suu Kyi kreeg de straf wegens ‘opruiing’ en ‘het overtreden van de coronaregels’.

Pepijn de Lange en Abel Bormans
Een demonstrant houdt een portret van Aung San Suu Kyi omhoog voor de ambassade van Myanmar in de Thaise hoofdstad Bangkok. Kyi werd maandag tot vier jaar cel veroordeeld, een straf die later werd gehalveerd.  Beeld AP
Een demonstrant houdt een portret van Aung San Suu Kyi omhoog voor de ambassade van Myanmar in de Thaise hoofdstad Bangkok. Kyi werd maandag tot vier jaar cel veroordeeld, een straf die later werd gehalveerd.Beeld AP

Aanvankelijk werd Suu Kyi nog veroordeeld tot vier jaar cel, zo werd maandagmorgen bekend. Later op de dag meldde de staatstelevisie dat de militaire junta, de machthebbers in Myanmar, die straf heeft verminderd.

Sinds het Myanmarese leger op 1 februari van dit jaar de macht greep, verkeert het Zuidoost-Aziatische land in chaos. Vrijwel de hele top van de democratisch gekozen regeringspartij van de 76-jarige Aung San Suu Kyi zit vast of heeft huisarrest. Volgens juntaleider generaal Min Aung Hlaing zou de partij van Suu Kyi bij de parlementsverkiezingen van een paar maanden eerder fraude hebben gepleegd.

Schijnproces

In mei verscheen Suu Kyi in een schijnproces voor de rechter wegens ‘opruiing’ en ‘het overtreden van de coronaregels’. Maandag kreeg Suu Kyi haar straf te horen. Dat was eerst vier maar nu dus twee jaar gevangenisstraf. De straf van oud-president Win Myint is eveneens gehalveerd naar twee jaar.

Suu Kyi hangen nog andere aanklachten boven het hoofd, waarvoor ze jarenlange gevangenisstraffen kan krijgen. Twee weken geleden werd zij aangeklaagd voor verkiezingsfraude. De laatste parlementsverkiezingen werden door haar partij NLD met overmacht gewonnen. De militairen grepen in februari de macht voordat de NLD haar zetels in het parlement kon innemen.

Suu Kyi werd in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. In recente jaren viel zij internationaal van haar voetstuk door haar permanente weigering de in Myanmar bedreigde Rohingya-minderheid te steunen.

Flash mobs

Nog altijd vinden in Myanmar regelmatig kleine betogingen tegen de staatsgreep plaats. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn door geweld van veiligheidstroepen tegen die demonstraties al meer dan 1.300 mensen omgekomen.

Om acties van militairen te ontlopen duiken de actievoerders tegenwoordig op in flash mobs, om net zo snel weer te verdwijnen. Zondag reed in Yangon, de grootste stad van het land, een militaire truck in op zo’n demonstrerende flash mob. Daarbij vielen vijf doden en tientallen gewonden.

Experts waarschuwen al weken dat de confrontaties tussen junta en oppositie kunnen ontaarden in een burgeroorlog.

Lees hier alles wat u moet weten over de crisis in Myanmar.

Begin jaren negentig bracht Suu Kyi al een lange periode onder huisarrest door. In die periode won ze de eerste democratische verkiezingen in Myanmar, dat toen net zijn oude naam Birma had ingeruild. De militaire junta die toen aan de macht was, erkende de uitslag echter niet.

Ook van 2003 tot 2010 zat Suu Kye in huisarrest. Vijf jaar later werd Suu Kyi werd wel regeringsleider, maar op de achtergrond trok het leger aan de touwtjes. Toen Nationale Liga voor Democratie, de partij van Suu Kyi, vorig najaar opnieuw de verkiezingen won, volgde een nieuwe coup.

Rohingya

Suu Kyi is zelf evenmin onomstreden. Haar wordt verweten dat ze als regeringsleider niet genoeg opkwam voor de Rohingya, een islamitische minderheid in Myanmar. In 2016 en 2017 verdreef het regeringsleger zo’n 700 duizend Rohingya naar buurland Bangladesh. De Verenigde Naties kwalificeerden deze militaire campagne als een schoolvoorbeeld van etnische zuivering en mogelijk genocide. In 2019 moest Suu Kyi zich voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag voor de vervolging van Rohingya verantwoorden.

Aanvulling: Dit bericht is gedurende de dag geüpdatet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden