Militaire dienstplicht geldt nu ook voor vrouwen

De militaire dienstplicht geldt vanaf volgend jaar ook voor vrouwen. Dat is vooral een symbolische maatregel om mannen en vrouwen gelijk te behandelen. Omdat de dienstplicht sinds 1997 is opgeschort, verandert er in de praktijk niets.

Tijdens de Meidenvaardag bij de Koninklijke Marine wordt een kanon afgeschoten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel dat dit moet regelen. Als het voorstel door de Kamer wordt aangenomen, krijgen niet langer alleen jongens op hun 17de een brief met de mededeling dat ze dienstplichtig zijn, maar ook meisjes.

Tot nu toe sloot Defensie vrouwen uit van de dienstplicht vanwege hun 'afstand tot de arbeidsmarkt'. Minister Hennis (VVD) zei hier in 2016 al over dat gelijke behandeling van beide seksen nu zwaarder weegt. Bovendien zijn vrouwen inmiddels vrijwel even hoog opgeleid als mannen.

Ze besloot de wet te veranderen op verzoek van PvdA en D66. 'In vergelijking met twintig jaar geleden zijn vrouwen overwegend even hoog opgeleid als mannen', schreef Hennis begin vorig jaar aan de Tweede Kamer. 'Defensie heeft, gelet op de ontwikkeling in oorlogsvoering, juist hoogopgeleide specialisten uit gevarieerde beroepsgroepen nodig'.

Officier

Vrouwen zijn al meer dan zeventig jaar actief in de krijgsmacht. Er waren begin vorig jaar 3.689 vrouwen militair tegenover 38.004 mannen. Sinds eind jaren zeventig kunnen ze ook officier worden. Toen werd de Koninklijke Militaire Academie (KMA) opengesteld voor vrouwen. Hennis werd de eerste vrouw die het ministerie ging leiden.

Hennis spreekt vandaag in een dubbelinterview in de Volkskrant met haar Duitse collega Von der Leyen over de toekomst van de krijgsmacht.

'Er dreigt reëel gevaar', aldus Hennis. 'Ook omdat technologische ontwikkelingen in de oorlogvoering razendsnel gaan. Die techniek verspreidt zich niet alleen bij goedwillende staten, maar ook onder terroristische organisaties en staten die kwaad in de zin hebben. Ons technologisch overwicht is dus niet vanzelfsprekend meer, zéker niet dat van de Europese strijdkrachten.'

Europa, wakker worden!

De wake-upcall kwam van Trump, zegt de Duitse minister van Defensie Von der Leyen. Haar Nederlandse collega Hennis hoorde al vele wekkers. In München spreken ze over de toekomst van de krijgsmacht. Lees hier het hele interview met de Nederlandse en Duitse defensieministers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden