Militaire actie in Zimbabwe ‘kolonialisme’

Vooral in de Britse pers wordt gezinspeeld op een mogelijke interventie in Zimbabwe. De Britse overheid zou volgens The Times twee plannen voor militaire actie in het Afrikaanse land hebben opgesteld....

Van onze verslaggever Rolf Bos

De plannen gaan uit van medewerking van een buurland van Zimbabwe, van waaruit Britse militairen moeten kunnen opereren. Toch wordt een Britse militaire interventie in Zimbabwe niet als een serieuze optie gezien. De Britten hebben de handen al vol aan de operaties in Irak en Afghanistan. Bovendien wordt Groot-Brittannië in zuidelijk Afrika nog steeds als voormalige kolonisator gezien.

Lord Carrington, die eind jaren zeventig de onderhandelingen leidde die een eind maakten aan de blanke overheersing van Rhodesië (nu Zimbabwe), zei dinsdag in The Times: ‘Elke Britse militaire actie zal, niet alleen door Zimbabwe, maar door alle landen van zuidelijk Afrika, gezien worden als een terugkeer naar koloniale tijden.’

Lord Carrington ziet vooral een taak weggelegd voor de Afrikaanse Unie. ‘Er zijn allerlei tekenen die erop wijzen dat in de buurlanden de zorgen om de situatie in Zimbabwe toenemen.’ Deze week zijn de leiders van de AU bijeen in Sharm el-Sheikh. ‘Zimbabwe’ staat hoog op de agenda. Er zijn tekenen dat Zuid-Afrika, dat een veroordeling door de Veiligheidsraad onderschreef, zich harder zal opstellen tegenover Mugabe.

De AU toont de laatste tijd meer daadkracht dan in haar beginjaren. In maart stuurde de AU Afrikaanse soldaten naar Anjouan in de Indische Oceaan, een afvallig eiland van de Comoren. Dictator Mohamed Bacar werd door de AU-soldaten afgezet.

Hoewel Anjouan een onbeduidend eilandje is, zijn er paralellen met het Zimbabwe van Mugabe. Kolonel Bacar, die in 2001 door een coup aan de macht kwam, benoemde zich vorig jaar opnieuw tot president na frauduleus verlopen verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden