Militair VS wil lage straf omdat Clinton in email-affaire vrijuit ging

Een Amerikaanse militair die foto's maakte in een atoomonderzeeër heeft met een beroep op Hillary Clintons email-affaire gevraagd om een lichte straf. De rechter bepaalt vrijdag of Kristian Saucier (29) vijf jaar cel krijgt. Zijn advocaten vinden het onrechtvaardig als hij zwaar wordt gestraft terwijl Clinton niet werd vervolgd voor het versturen van geheime informatie via haar privémail.

Atoomonderzeeboot USS Alexandria. Beeld US Navy

Saucier, opvarende van de nucleaire onderzeeboot USS Alexandria, bekende in mei schuldig te zijn aan het in bezit hebben van vertrouwelijke defensie-informatie.

Hij had foto's gemaakt van het aandrijfsysteem van de snelle aanvalsonderzeeboot. De foto's werden in 2009 genomen. Saucier zei dat hij wist dat dit verboden was. Hij maakte de foto's toch omdat hij zijn familie wilde laten zien wat hij precies deed bij de marine. Zijn advocaat Derrick Hogan heeft de rechter nu gevraagd om hem slechts een voorwaardelijke straf te geven.


Hij wijst erop dat Clinton niet werd gestraft voor het versturen van 110 mails met geheime informatie. 'In onze zaak had meneer Saucier zes foto's in zijn bezit die waren aangemerkt als 'vertrouwelijk', veel minder dan Clintons emails', aldus Hogan in zijn pleidooi. 'Het zou onrechtvaardig en oneerlijk zijn als de heer Saucier een hogere straf krijgt dan een voorwaardelijke straf. Personen die machtiger zijn dan hij zullen waarschijnlijk niet gestraft worden voor zo'n misdaad.'

Roekeloos

Clinton heeft sinds haar mailschandaal bekend werd gezegd dat ze als minister nooit geheime informatie heeft verstuurd via haar privémail. De FBI oordeelde in juli, na een onderzoek van een jaar, dat dit niet waar was. Volgens de FBI had ze 110 mails met geheime informatie op haar server, waaronder informatie die topgeheim was.

FBI-directeur James Comey zei dat Clinton 'extreem roekeloos' was omgegaan met de geheime stukken. Toch adviseerde Comey het ministerie van Justitie om Clinton niet te vervolgen. Volgens de FBI kon onder andere niet worden bewezen dat Clinton met opzet handelde. Minister van Justitie Lynch nam dit advies direct over. Dit besluit werd fel bekritiseerd, onder andere door de Republikeinen. Zij wezen erop dat lage militairen die ook in de fout gingen met geheime informatie, wel zwaar gestraft werden.

Ontslagen

Volgens Hogan laat het vrijuit gaan van Clinton zien dat er met twee maten wordt gemeten. Er is clementie voor hoge functionarissen, aldus de raadsman, terwijl soldaten zwaar gestraft worden. Behalve Clinton werd in de afgelopen jaren ook voormalig CIA-directeur David Petraeus niet gestraft voor het slecht omgaan met geheime informatie. Hij liet zijn minnares geheime stukken inzien.

De maximale straf die Saucier kan krijgen, is vijf jaar cel. De aanklager wijst erop dat hij ook een laptop, een camera en een geheugenkaart vernietigde nadat hij in 2012 was ondervraagd. Een ander personeelslid van de marine, Mark Robb, werd teruggezet in rang en zelfs ontslagen toen hij een email met geheime informatie had gestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden