Militair verzet bij nieuwe bezuinigingen op Defensie

Als het nieuwe kabinet nog meer bezuinigt op Defensie, zal dat leiden tot 'fors verzet' van militairen die zijn aangesloten bij de vakbond AFMP en de Marechausseevereniging. Daarvoor hebben de voorzitters van de organisaties vandaag gewaarschuwd.

Militairen op de Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot. Beeld ANP
Militairen op de Majoor De Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot.Beeld ANP

De huidige bezuinigingsronde is volgens hen al onverantwoord om een overtuigend en veilig defensieapparaat te kunnen behouden. 'Het nog verder uitbenen van de organisatie nemen wij niet voor onze rekening. Daar gaan wij samen met onze leden dwars voor liggen', benadrukt AFMP-voorzitter Wim van den Burg.

Hij maakt zich grote zorgen over de onderhandelingen tussen VVD en PvdA over de vorming van een nieuw kabinet, omdat de PvdA volgens Van den Burg geen probleem heeft met nieuwe bezuinigingen op Defensie. Hij is bang dat de liberalen daarin meegaan als ze daardoor een regeerakkoord kunnen sluiten.

Nieuwe bezuinigingen zullen de veiligheid van de militairen in gevaar brengen, concluderen de vakorganisaties. Ze zijn blij met de recent verschenen analyse van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), waaruit blijkt dat nog verder snijden onherstelbare schade zal toebrengen aan de slagkracht van de krijgsmacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden