Militair onderdeel van Fokker gaat in de vleeswaren

Het oogt als een grote vuilnisbak, maar tot ieders verbazing komen er vers gesneden plakken rosbief en schouderham uit. Het apparaat heet Freshopper en wordt door fabrikant Fokker Special Products omschreven als de eerste volautomatische vleeswarenafdeling....

Van onze verslaggever

HOOGEVEEN

Het lijkt een beetje raar dat een bedrijf dat zich bezighoudt met de fabricage van militair materieel op de proppen komt met een computergestuurde vleessnijder. Maar volgens het bedrijf past de nieuwe vondst perfect in de strategie van het bedrijf om zich meer te richten op producten op 'civiel gebied'. Van kanonnenvlees naar gesneden rookworst, lijkt de gedachte.

De Freshopper bestaat uit een grote vitrine waarachter zestig vleessoorten liggen geëtaleerd. Het vlees wordt onder een constante temperatuur van min twee graden celcius gekoeld. De machine kan per uur 150 supermarktklanten bedienen en een bestelling wordt in minder dan twintig seconden gesneden, gewogen en verpakt. De consument pakt vervolgens het pakketje gesneden vlees uit een display. Gegarandeerd vers en zonder dat er vieze vingers aan te pas komen.

De Freshopper betekent volgens J. Freriks van levensmiddelengroothandel Schuitema het einde van de vleeswarenafdeling met bediening - en dus ook voor het daar werkende personeel. Dat de machine het menselijkecontact in de winkel om zeep helpt, wuift hij weg. 'Ach, wat wordt er nou gesproken? Het is altijd: ''Goedemiddag. Wat zal het zijn? Is ietsje meer ook goed? Tot ziens.''

Volgens Freriks zal de bezoeker van de supermarkt tevreden zijn met de Freshopper. De wachttijden worden verkleind en niemand komt met zijn vingers aan het vlees. De klant kan daarnaast met een toetsenbord naar eigen behoefte het aantal plakken en de gewenste dikte van het vlees bepalen.

De ondernemer kan volgens hem een groot voordeel behalen:een beter rendement. Er wordt niet alleen personeel uitgespaard, maar het vlees blijft ook langer vers.

Vier jaar van uitgebreid onderzoekging aan de productie vooraf. Fokker werkte daarbij samen met Cebeco Meat Products en levensmiddengroothandel Schuitema onder de naam Foodcorner International. Verder ontwierp de firma Prolion de Freshopper op de tekentafel.

De consument kan in januari voor het eerst kennis maken met de volautomatische vleesmachine. Tenminste, als hij in Zwolle woont en de boodschappen haalt bij supermarkt C1000 aldaar, onderdeel van het Schuitema-concern.

De verwachtingen zijn hoog. Food International lonkt al naar het buitenland. Volgende week zal de vinding gepresenteerd worden tijdens de jaarlijkse internationale voedingsmiddelenbeurs in Keulen. Bovendien wordt al gekeken naar 'mutanten' die toepasbaar zijn bij kaas, brood en zelfs complete maaltijden.

Over een paar jaar moet elke werkdag een Freshopper uit de Fokker-fabriek in Hoogeveen rollen. Om alvast ruimte te maken werd gisteren een schaalmodel van de Fokker-100 naar een stil hoekje van de fabriekshal verplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden