Militair Noord-Korea loopt over - Zuid-Korea vuurt waarschuwingsschoten af om klopjacht te verhinderen

Voor de tweede keer in ruim een maand is een Noord-Koreaanse militair overgelopen naar Zuid-Korea. De soldaat verscheen donderdagochtend plotseling bij de streng bewaakte gedemilitariseerde zone tussen beide landen. Zuid-Korea zegt dat het leger zo'n twintig waarschuwingsschoten heeft afgevuurd bedoeld voor de Noord-Koreaanse militairen die op zoek waren naar de overloper.

Soldaten van Noord-en Zuid-Korea bij de grens. Foto afp

Volgens het Zuid-Koreaanse leger slaagde de soldaat uit Noord-Korea erin om veilig de grens over te steken. Hij maakt het goed.

'Vandaag is een Noord-Koreaanse soldaat overgelopen via onze militaire grenspost in de centraal westelijke regio', aldus een Zuid-Koreaanse legerwoordvoerder. 'Onze militairen hebben hem in veiligheid gebracht. Hij zal worden ondervraagd om de achtergrond en het motief van zijn besluit te achterhalen.'

Op woensdag ontdekte de kustwacht van Zuid-Korea twee Noord-Koreaanse burgers op zee. Zij dobberden in een klein bootje voor de Zuid-Koreaanse kust. Het tweetal gaf aan dat ze wilden overlopen. Op 13 november lukte het een zwaargewonde 24-jarige Noord-Koreaanse soldaat eveneens de Zuid-Koreaanse grens te bereiken. Hij werd overgebracht naar een Amerikaans militair ziekenhuis nadat Noord-Koreaanse militairen diverse schoten op hem hadden afgevuurd.

De soldaat waagde toen de oversteek bij de grens uitgerekend op het zwaarstbewaakte punt: de 'gezamenlijke veiligheidszone' tussen beide landen. Militairen uit Noord- en Zuid-Korea staan hier op slechts een paar meter afstand tegenover elkaar.

Dramatisch

Op een vrijgegeven video is de dramatische vlucht te zien van de soldaat naar Zuid-Korea. Noord-Koreaanse grenswachten beschoten hem, tegen de regels in, in de gedemilitariseerde zone (DMZ), in een poging zijn vlucht te stoppen.

Op de beelden is te zien dat de grenswachten de overloper bijna te pakken hadden. Ondanks de kogelregen en de vijf kogels die hem raakten, wist hij te ontkomen. De zwaargewonde soldaat vocht toen enkele dagen voor zijn leven in het ziekenhuis. Zuid-Koreaanse artsen hadden twee operaties nodig om de kogels te verwijderen.

Tijdens het incident zijn ook twee Noord-Koreaanse militairen heel kort, enkele seconden, de officiële grens tussen de twee Korea's overgestoken. Dit is een schending van de wapenstilstand die sinds 1953 van kracht is. In dat jaar kwam aan de Koreaanse oorlog, die in 1950 begon, een einde. Tot een vredesverdrag tussen Noord-en Zuid-Korea is het echter nooit gekomen.