Militair Israël die gewonde Palestijn doodde aangeklaagd

Een Israëlische rechtbank heeft maandag de militair die in maart in Hebron een op de grond liggende gewonde en roerloze Palestijn doodschoot, aangeklaagd wegens doodslag. Ook wordt hem niet gepast militair handelen ten laste gelegd. Volgens de Israëlische mensenrechtengroep Yesh Din komen dergelijke aanklachten tegen soldaten weinig voor in Israël.

Sergeant Elor Azaria maandag voor de militaire rechtbank. Beeld AFP

De soldaat, hospik Elor Azaria, schoot de gewonde bewegingloze Palestijn door het hoofd na een terreuraanval.

Abed al-Fattah Yusri al-Sharif zou kort tevoren met een medeplichtige een militair met messen hebben neergestoken. Aanvankelijke meldde het leger dat de twee Palestijnen de soldaat hadden aangevallen waarna ze werden doodgeschoten.

Maar op een video die was gemaakt door een omstander, was snel te zien hoe de Palestijn, die al was overmeesterd en bijna roerloos op de grond lag, in 'executiestijl' werd doodgeschoten door Azaria.

Op de video is te zien hoe de militair rustig zijn geweer richt op de Palestijn en hem door het hoofd schiet. Het lichaam van de Palestijn beweegt waarna bloed uit zijn hoofd stroomt. Op de vraag van een officier waarom de soldaat de gewonde Palestijn had doodgeschoten, zou de beklaagde hebben geantwoord: 'De terrorist moest dood'.

VN-waarnemers spraken van een 'buitengerechtelijke executie', wat moord inhoudt. Maar de militaire aanklager besloot Azaria eind maart niet te vervolgen voor moord maar voor doodslag, waardoor hij een lichtere straf kan krijgen.

Verdeeld

Het incident houdt Israël al weken sterk verdeeld. Premier Netanyahu, de minister van Defensie en hoge militaire leiders veroordeelden de actie van de soldaat. Zij betoogden dat de Palestijn al gewond op de grond lag en geen gevaar meer vormde. Azaria zei echter dat hij bang was dat de Palestijn een bomgordel droeg.

'Wat is gebeurd in Hebron, is niet in lijn met de waarden en normen van het leger', zei Netanyahu nadat de video opdook van de executie. Netanyahu: 'Soldaten moeten zich terughoudend opstellen en zich houden aan de schietinstructies.'

Maar veel rechtse politici en bekende artiesten nemen het op voor Azaria. Zij wijzen op de vele Palestijnse aanvallen op burgers en militairen. Tot nu toe zijn 28 burgers gedood door messteken. Het Israëlische leger en de politie schoten 188 Palestijnen dood, onder wie 142 die volgens Israël probeerden burgers en militairen neer te steken.

In Tel Aviv wordt een dinsdag een bijeenkomst gehouden, met bekende artiesten, om steun te betuigen aan Azaria. Een van hen is de zanger Eyal Golan. Hij heeft zich inmiddels teruggetrokken omdat hij de hoogste militaire leiders niet voor het hoofd wil stoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.