Militair die fotorolletje zoek maakte blijft geheim

Justitie hoeft de identiteit niet prijs te geven van een voormalige hoge Dutchbat-militair die een fotorolletje heeft laten verdwijnen met opnamen van moslimdoden in Srebrenica....

Van onze verslaggever

Berts eist dat justitie de naam van de militair bekend maakt, omdat hij vermoedt dat het voormalig Dutchbat-commandant Karremans of een andere hoge Dutchbat-officier betreft. Als dit zo is, aldus de publicist, dan is volgens hem het bewijs geleverd dat er een 'fotorol-vernietigingsbeleid' bij de overheid bestaat .

Het gaat niet om het in 1995 verkeerd ontwikkelde rolletje van de Dutchbat-militair R. Rutten . Hierop stonden opnamen van moslims die tijdens de val van Srebrenica werden gedood door Servische strijders. Minister Korthals van Justitie besloot dinsdag geen 'allesomvattend onderzoek' te doen naar het mislukken van dit rolletje.

Volgens Korthals is er genoeg onderzoek verricht door het OM en de marechaussee. Een half jaar voor Rutten zijn rolletje vol schoot, maakte een adjudant van Dutchbat eind 1994 foto's van vijf vermoorde moslimmannen- en vrouwen. De militair deed dit in opdracht van de politie-organisatie van de VN. Op de foto's stonden de lijken van vier moslims die door een andere moslim zouden zijn vermoord. Eenmaal terug op zijn basis moest hij het rolletje afstaan aan zijn leidinggevende.

Wat er daarna met het rolletje gebeurde, was jarenlang onduidelijk. In 1998 deed de adjudant aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) wegens verdwijning. Tijdens een onderzoek van de landmacht ontkende de hoge militair de filmrol in handen te hebben gekregen.

De toenmalige commandant van Dutchbat lichtte vervolgens landmacht-bevelhebber M. Schouten in. Deze wendde zich weer tot minister De Grave. Na een strafrechtelijk onderzoek achtte het OM bewezen dat de leidinggevende militair het rolletje had weggemaakt. Het OM bood de man aan verdere strafvervolging af te kopen. De militair betaalde justitie in april van dit jaar een boete van vijfhonderd gulden.

Volgens justitie kan de naam van de militair niet worden vrijgegeven uit privacy-overwegingen. De Alkmaarse rechtbank steunt justitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden