Militair conflict over olie dreigt tussen Guyana en Suriname

Tussen Suriname en het buurland Guyana dreigt een militair conflict over olieboringen voor de Surinaamse kust. De spanningen tussen beide landen zijn in het weekeinde hoog opgelopen nadat de Surinaamse marine had ingegrepen toen de Guyanezen met boren wilden beginnen....

Van onze verslaggever

Een Canadese oliemaatschappij die van de Guyaanse regering het betwiste gebied in concessie had gekregen, besloot hierop het boorplatform terug te trekken.

De Surinaamse bevelhebber G. Sedney zei zaterdag dat het leger vastbesloten is de territoriale integriteit van het land te beschermen. President Wijdenbosch zal de Nieuw Front-coalitie, die op 25 mei de parlementsverkiezingen won, vandaag inlichten over de opgelopen spanningen. Suriname heeft de afgelopen maanden diverse malen geprotesteerd tegen het Guyaanse voornemen om te gaan boren in het gebied. De Guyaanse president S. Hinds zei echter dat hij zich niets zou aantrekken van de protesten.

In het gebied bevindt zich een ruime voorraad olie. De Guyaanse regering had zondagavond nog niet gereageerd op de actie van de Surinaamse marine. De betrekkingen tussen beide landen zijn al maanden gespannen, sinds bleek dat de Guyaanse regering een kaart had uitgegeven waarbij 20 graden was afgeweken van de oorspronkelijke grens.

In het gebied, ruim vijftienduizend vierkante kilometer groot, bevinden zich drie oliebronnen. Guyana heeft diverse oliemaatschappijen benaderd om in het gebied te boren. Het stuk zeegebied werd in de negentiende eeuw bij verdrag tussen Nederland en Groot-Brittannië, dat Guyana tot begin jaren zestig bestuurde, aan Suriname toegewezen. Guyana houdt al sinds eind jaren zestig een stuk Surinaams grondgebied bezet in het zuiden van Suriname.

Het gebied voor de Surinaamse kust is rijk aan olie. Shell en TotalFina willen vanaf 2004 een gebied ter grootte van Nederland gaan exploiteren. Suriname kan hieraan dan jaarlijks tussen de 250 miljoen en 2,5 miljard gulden verdienen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden