Milinkevitsj: 40 leden oppositie in Wit-Rusland gevangen

Sinds de campagnes voor de lokale verkiezingen zondag in Wit-Rusland zitten veertig oppositiekandidaten en aanhangers in de gevangenis. Dertig studenten zijn van de universiteit gestuurd en tientallen mensen zijn ontslagen wegens activiteiten aan de oppositie....

ANP

‘En in sommige plaatsen heeft men niet eens alle stemmen geteld. Zo hebben we maar vijftien à twintig van de 20 duizend zetels gehaald’, stelde de Wit-Russische oppositieleider Alexandr Milinkevitsj na een ontmoeting met René van der Linden, de topman van de Raad van Europa voor democratie.

Van der Linden bezoekt nog tot vrijdag het politiek geïsoleerde Wit-Rusland. De Nederlander is de eerste westerse politicus sinds jaren in de zogeheten ‘laatste dictatuur van Europa', gelegen tussen Polen en Rusland.

Maar de Wit-Russische senaatsvoorzitter Vladimir Konopljev ontkende later tegen Van der Linden dat was gerommeld met de verkiezingen. ‘Nergens zijn toch mensen massaal de straat opgegaan om te protesteren?’

Konopljev (die niet welkom is in de EU wegens de verkiezingsfraude) zei dat er niets mis was met de Wit-Russische democratie: ‘De oppositie moet gewoon harder werken. Onze huidige president Aleksander Loekasjenko heeft de verkiezingen destijds gewonnen met een half uurtje zendtijd. U kunt beter Groot-Brittannië bekritiseren: in de House of Lords erven mensen hun zetel!’

De Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) kan de beweringen over gevangen kandidaten niet staven. Bij de lokale verkiezingen waren dit keer geen buitenlandse waarnemers uitgenodigd. Onderdirecteur Vahram Abadjian van het OVSE-bureau in Minsk zei bij vorige verkiezingen geen spoor van bewijs te hebben gevonden voor oppositiebeweringen over geschorste studenten.

Bij de presidentsverkiezingen vorig jaar meldden waarnemers wel dat de oppositie amper campagne mocht voeren en dat er was gefraudeerd met de tellingen.

Van der Linden is in Wit-Rusland om de dialoog over democratie aan te gaan, ofschoon de EU de leiders boycot. De oud-staatssecretaris van Europese Zaken drong bij de Wit-Russische leiders aan op eerlijke verkiezingen. Zo zei hij dat in het stembureau meerdere partijen moeten zijn vertegenwoordigd. En alle kandidaten moeten campagne kunnen voeren.

Van der Linden heeft goede hoop er een informatiekantoor te kunnen vestigen voor de Raad van Europa, de organisatie van 46 landen voor democratie. Wit-Rusland is in 1997 uit de organisatie gezet wegens gebrek aan democratie.

Oppositieleider Milinkevitsj heeft wisselende gevoelens over het bezoek van Van der Linden aan Wit-Russische leiders, die daarvoor veel media optrommelen. ‘De regering kan het bezoek namelijk gebruiken voor eigen eer en glorie. De oppositie heeft geen eigen massamedia en de Raad van Europa heeft hier geen bureau. Maar ach, de propaganda meldt toch wat zij wil.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden