Milieuvriendelijke vis

Kabeljauw kunnen we met goed fatsoen niet meer eten. Ook paling, tong, zwaardvis en zeewolf horen niet meer op het menu....

TEKST CARLIJNE VOS FOTO'S MICHAËL FERRON

'Het milieubewustzijn wat betreft vis staat nog in de kinderschoenen', zegt Esther Luiten van Stichting De Noordzee. Ze heeft er wel een verklaring voor. 'De zee is ver weg; mensen staan er niet bij stil wat er onder water gebeurt.' Bovendien, zegt ze, is de cultuur onder vissers anders dan onder boeren. 'Het zijn echte jagers die generaties lang leven van de visvangst: de afstand tot de consument is te groot.'

Maar er is een kentering in zicht. Het milieubewustzijn onder consumenten groeit. Greenpeace liet een kaartje maken ter grootte van een creditcard dat mensen bij het boodschappen doen uit hun portemonnee kunnen halen. Op de 'Vis-acard' staan vissoorten aangeduid met een groen, oranje of rood bolletje. Groen betekent prima vis, oranje twijfelachtig en rood 'niet kopen'.

De informatie is gebaseerd op gegevens van Stichting De Noordzee. Vorig jaar verscheen op initiatief van die stichting De Goede Visgids - vis eten met een goed geweten', een boek van Wouter Klootwijk met alle ins en outs over al dan niet verantwoorde vis. De feiten zijn om te gruwelen: 70 procent van alle vissoorten ter wereld is overbevist. Sommige soorten als Noordzee-kabeljauw, wijting, schelvis, tonijn en schol worden zo jong gevangen dat ze zich niet meer kunnen voortplanten en dus uitsterven.

Dan de vismethoden. Bijvangst heeft ervoor gezorgd dat alle soorten zeeschildpadden met uitsterven zijn bedreigd en jaarlijks duizenden dolfijnen, haaien en walvissen vast komen te zitten in de visnetten. Om over de vernietiging van koralen nog maar te zwijgen.

Minder bekend is de milieuschade door kweekvis - resultaat van de snelst groeiende voedselproductie ter wereld. Gemiddeld wordt drie tot vijf kilo wilde vis - niet duurzaam - gevangen om een kilo kweekvis te voeden, bossen worden gekapt voor de kwekerijen en de wateren vervuild met chemicaliën en pesticiden.

Sinds enkele jaren bestaat er het MSC Keurmerk (Marine Stewardship Councel), een wereldwijd keurmerk voor visproducten van verantwoorde visserij. Multinational Unilever (Captain Iglo) staat op het punt volledig over te schakelen op duurzame vis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden