Lezersbrieven

Milieuvriendelijk hoor, die festivals!

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 27 oktober.

Een dag na afloop van popfestival Down the Rabbit Hole in Ewij, 28 juni. Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag

Het moet niet veel gekker worden, zoals in het stuk in O&D van 25 oktober over de 'duurzaamheid' en 'milieuvriendelijkheid' van festivals. Nou, daar kunnen de omwonenden van de Gaasperplas in Amsterdam Zuidoost over meepraten.

Voor de zomerfestivals Amsterdam Open Air en Gaasperpleasure zijn speciale asfaltwegen dwars door het park aangelegd, voor het zware vrachtverkeer nodig voor de opbouw, ten koste van het nodige groen, inclusief bomen. Daarvoor moet het park ook deels worden afgesloten, midden in de zomer. Tijdens het festival kun je maar beter de directe omgeving mijden vanwege de geluidsoverlast (hoezo broedseizoen, trouwens?) en erna duurt het dagen voordat de tonnen vuil opgeruimd zijn, waarbij je maar moet hopen dat ook vijvers en sloten meegenomen zijn. De lucht van urine en verschaald bier blijft altijd ook nog wel even hangen. Geen wonder dat een van de beheersinstanties, Groengebied Amstelland, ook wel door het leven gaat als 'Asfaltgebied Amstelland'. Het is natuurlijk ook niet het enige Amsterdamse groen dat hierdoor in de zomer wordt geteisterd. Milieuvriendelijk hoor, die festivals!

Willem van Haarlem, Amsterdam

Shell, zie af van winning aardgas in Waddenzee

Woensdag publiceerden vijf CEO's van Nederlandse bedrijven een oproep aan de politiek om vaart te maken met de energietransitie (O&D, 26 oktober). De Waddenvereniging vindt dit een goede zaak. Shell is een van de ondertekenaars van het artikel.

Shell is mede-eigenaar van de NAM. Dit bedrijf wil zo snel mogelijk nog een nieuw gasveld aanboren bij Ternaard onder Werelderfgoed Waddenzee. Als Shell de energietransitie echt met voorrang wil oppakken, is het afzien van aardgaswinning in een kwetsbaar natuurgebied een logische eerste stap. Shell kan nu het goede voorbeeld geven. Het waddengebied is heel gevoelig voor klimaatverandering. Als de bodem maar iets daalt of de zeespiegel te veel stijgt, vallen wadplaten niet meer droog. Een ramp voor de miljoenen vogels die afhankelijk zijn van het voedsel dat ze hier vinden.

We moeten inderdaad zo snel mogelijk zoeken naar duurzame alternatieven voor energieopwekking en niet de laatste beetjes fossiel uit een kwetsbaar natuurgebied als de Waddenzee persen.

Arjan Berkhuysen, directeur Waddenvereniging

Gevaarlijk goud

Het 'Actieplan Bos en Hout' wordt gepresenteerd in Rotterdam (Ten eerste, 25 oktober). Het promoot bomen als het langzame goud. Ik woon al 26 jaar in Rotterdam en ik hoop dat het plaatselijke Waterschap van Schieland geen lucht van deze plannen krijgt, want enkele jaren geleden kwamen zij tot de conclusie dat bomen heel gevaarlijk zijn. Ik vroeg om een wetenschappelijke onderbouwing van hun oordeel, maar die wilden of konden zij niet leveren: als een Waterschap iets vindt dan is het zo. Daarom werden 36 bomen uit mijn tuin verwijderd en honderden bomen uit vergelijkbare tuinen in de gehele regio.

Langzaam goud voor de snoeiers: ons werd verteld dat we blij mochten zijn dat we voor het kappen niet hoefden te betalen.

Eric J. Sjoerds, Rotterdam

Nieuwe bossen

Prachtig initiatief om nieuwe bossen aan te planten. Goed voor het milieu. Landbouwgrond omzetten in bos. Tot mijn verbazing stond er ook een gebied in Oost-Groningen ingetekend. De bedenkers van dit initiatief zijn de laatste tijd niet meer in Groningen geweest, denk ik. Er is namelijk juist heel veel productiebos verdwenen. Omgezet in landbouwgrond! Alleen al in mijn directe omgeving, Bellingwolde, vele hectaren.

Ik wens ze dan ook veel succes in hun onderhandelingen met de agrariërs hier.

Harrie Vlutters, Bellingwolde

Keistad

Volgens Staatsbosbeheer moeten er veel meer bomen geplant worden. Ik juich dat toe. Maar in de gemeente Amersfoort worden sedert een aantal jaren in een rap tempo gemeentebomen gekapt. Herplanting en onderhoud van de bomen is te kostbaar in een tijd waarin de gemeente de broekriem fors moet aanhalen, antwoordde mij een gemeentebestuurder, belast met Ruimtelijke Ordening. Zo verandert de Keistad van een lommerrijke gemeente in een betonnen kolos.

Gerrit-Jan Fransen, Hoogland

Negatieve rente

'De rente op de studielening is al jaren laag, maar nooit eerder was de lening gratis', bevestigt DUO (Economie, 26 oktober). O nee? In de periode 1974-1981 ontving ik een royale studiebeurs; een deel gift, een deel rentevrije lening. Toen de overheid in 1988 dringend om geld verlegen zat, mocht ik het restant van de studieschuld met een fikse korting in een keer aflossen. Dat waren nog eens tijden! Minder terugbetalen dan is geleend, het equivalent van een negatieve rente, is een mogelijkheid die nu is afgeschaft, zo blijkt uit het artikel.

Pieter Markus, Geldrop

Lichtblauwe ochtendjas

Simon Dekker verdedigt in zijn brief (O&D, 26 oktober) Zwarte Piet met als argument dat degene die voor Piet speelt onherkenbaar moet zijn. Hij houdt hierbij geen rekening met de bereidheid tot geloven van kleine kinderen. Jaren geleden meldde mijn neefje 's ochtends aan het ontbijt vol trots dat hij in de vroege ochtend de paashaas had gezien. 'Hij droeg een lichtblauwe ochtendjas, net zo een als die van jou', zei hij tegen zijn moeder. Kinderen zien nu eenmaal wat ze graag willen zien. Volwassenen trouwens ook.

Lian Ummelen, Geleen

Snelle politieauto's

Dat het fileleed in volle omgang terug komt, is niet alleen te wijten aan de lage olieprijs en de aantrekkende economie. Bij de meeste filemeldingen is te horen dat de file veroorzaakt is door een ongeluk. Dat komt doordat veel weggebruikers zich als een halve idioot gedragen: veel te hard rijden, achter de voorganger kleven, rechts inhalen et cetera. Als de politie hierop meer controleert, zullen er veel minder files zijn. Waarom niet opnieuw de politie met snelle auto's de rijkswegen opsturen om de verkeersmoraal te handhaven?

John van Herk, Onstwedde

Klimaatdoelen

'Nederland moet voortouw nemen bij klimaatdoelen' (Ten eerste, 26 oktober). Als we nou beginnen met aanpassing van de winkelsluitingstijd. Gewoon open van 7 tot 19 uur, daarna alles dicht. Dat scheelt een enorme hoeveelheid energieverbruik!

Hans van Noord, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden