Milieustichting wil palingworst in de ban

Vanwege de slechte palingstand in Nederland en de rest van Europa moet de vleessector stoppen met de productie van palingworst. Deze ‘voorlopige’ maatregel kan er volgens de Stichting Reinwater aan bijdragen dat wordt voorkomen dat de aalsoort verdwijnt uit de Nederlandse wateren...

ANP

De paling is in heel Europa ernstig bedreigd. Overbevissing, gemalen en waterkrachtcentrales, die de vissen letterlijk vermalen, hebben de paling steeds meer in het nauw gedrongen. Iedere mogelijkheid om de soort overeind te houden, moet volgens de milieuorganisatie met beide handen worden aangegrepen. ‘Om deze reden dringen we aan op een voorlopige stop op het gebruik van paling voor deze worstproductie’, aldus woordvoerder T. Lycklama woensdag.

De stichting zal aanstaande zaterdag met een petitie aan de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) aandringen op de productiestop.

Om de paling van de ondergang te redden heeft de Europese Commissie afgelopen najaar een periodiek vangstverbod voor paling ingesteld. Tot en met de vijftiende van elke maand is de palingvisserij verboden. Lidstaten kunnen onder het verbod uit wanneer zij een nationaal actieplan voor een betere aalstand opstellen. Brussel moet dat actieplan goedkeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden