'Milieuschade lekkage tanker valt mee'

SCHEVENINGEN - Een Griekse tanker gevuld met vliegtuigbrandstof is dertig kilometer ten westen van de Scheveningse kust gebotst tegen een containerschip. De tanker lekte aanvankelijk kerosine, maar dit werd snel opgelost.

Van onze redactie
De Griekse tanker Mindoro heeft dinsdagochtend een gat van 5 bij 6 meter opgelopen, waaruit kerosine lekte. Beeld anp
De Griekse tanker Mindoro heeft dinsdagochtend een gat van 5 bij 6 meter opgelopen, waaruit kerosine lekte.Beeld anp

De 244 meter lange kerosinetanker, de Mindoro, die onder Griekse vlag vaart, botste rond 07.00 uur met een containerschip onder Cypriotische vlag, de Jork Ranger. De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend. Volgens de Kustwacht was het zicht goed.

Er was sprake van een lek van 5 bij 6 meter in de romp van de tanker. Uit het gat, net op de waterlijn, lekte brandstof. 'Het verdampte heel snel', aldus een woordvoerder van de Kustwacht.

Een deel van de brandstof is overgepompt in een andere tank, een ander deel lekte uit het schip. De meeste brandstof is verdampt, wat er in zee terecht is gekomen zal 'door de golfslag uit elkaar worden geslagen en ook verdampen', aldus de zegsman.

Milieuschade valt mee
Vliegtuigbrandstof verdampt snel en de wind staat van de kust af, waardoor de schade voor het milieu volgens de woordvoerder meevalt. Wel is de brandstof erg explosief, maar de situatie was snel onder controle.

Er zijn diverse schepen naar de plaats van de aanvaring gestuurd, waaronder sleepboten en een reddingsboot. Ook is er een vliegtuig van de Kustwacht onderweg om een beter beeld van de situatie te krijgen.

Ook schade
Het andere schip, waarvan de meeste containers leeg zijn, heeft ook schade opgelopen. De kapitein ervan heeft toestemming gekregen verder te varen naar Rotterdam.

Aan boord van de tanker zijn 25 personen, op het containerschip twaalf. Er vielen geen gewonden.

Ankergebied
De Griekse tanker was op weg naar een zogenoemd ankergebied. Hier kunnen schepen voor langere tijd voor anker liggen. Dat liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat dinsdag weten. Om welke ankerplaats het gaat, kon de zegsvrouw niet zeggen.

In dat soort gebied liggen schepen onder andere te wachten op lading of op het moment dat ze de haven van Rotterdam binnen mogen. Ook liggen er wel olietankers, waarvan de lading gebruikt wordt om mee te speculeren. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam beginnen de ankergebieden rond Scheveningen 10 tot 15 kilometer uit de kust, maar kunnen er ook ankerplaatsen zijn, die 30 kilometer uit de kust liggen.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden