Volkskrant Avonddinsdag 4 december

Milieuorganisaties dreigen klimaatakkoord niet te tekenen | Brussel dwarsboomt opening Lelystad Airport in 2020

Lelystad Airport vanuit de lucht. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Lelystad Airport vanuit de lucht.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Milieuorganisaties dreigen klimaatakkoord niet te tekenen
De vier milieuorganisaties aan de klimaattafels dreigen het klimaatakkoord niet te tekenen. Volgens hen gaat het met de voorstellen die er nu liggen, nooit lukken om het kabinetsdoel te halen: een vermindering van de uitstoot van CO2 met 49 procent in 2030. ‘Als dit ’m wordt, zetten we onze handtekening niet’, zegt directeur Joris Thijssen van Greenpeace.

May begint Brexit-debat met nederlaag: meerderheid parlement ‘minacht’ regering vanwege breken belofte
Nog voor het officiële Brexitdebat van dinsdagavond had Theresa May haar eerste nederlaag te pakken. Een meerderheid van het Lagerhuis oordeelde dat de regering het parlement had ‘geminacht’ door het juridische advies over Brexit, tegen de belofte in, niet te openbaren. Het belooft weinig goeds voor de afloop van het debat.

De regeringsgebouwen met de Big Ben (r) in Londen. Beeld Getty Images
De regeringsgebouwen met de Big Ben (r) in Londen.Beeld Getty Images

Is de 5-minutenregistratie in de zorg straks dan eindelijk verleden tijd?
In 2019 moet het echt gebeuren: alle partijen in de zorg hebben beloofd om de 5-minutenregistratie dan af te schaffen. Het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit gaan verpleegkundigen helpen als de afschaffing niet goed verloopt.

Brussel legt bom onder opening Lelystad Airport in 2020
De Europese Commissie zet een streep door de manier waarop minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) vluchten van Schiphol naar het nieuwe Lelystad Airport wil verplaatsen. Dat schrijft ze in een brief aan de Kamer. Daarmee legt Brussel een bom onder de opening van het vakantievliegveld in april 2020.

Vanavond op tv

Om 20.30 uur begint Avatar (Veronica), een spiritueel sprookje, vol vreemde beesten, fluorescerende planten en heilige boomzaadjes, dat zich duidelijk niet schaamt om de grens tussen goed en kwaad ferm te trekken. Met deze film heeft regisseur James Cameron de standaard gezet wat betreft performance capture-techniek. Verder begint op datzelfde tijdstip op SBS de laatste aflevering van Waar is de Mol? Samen met Georgina Verbaan reist Johnny de Mol deze uitzending naar Indonesië. En Brandpunt+ (NPO 2, 21.00) duikt in de wereld van de biohackers. Voor meer tv-tips kunt u hier terecht.

Video van de dag

Niemand hecht meer waarde aan de werkelijkheid dan Sinterklaas. Daarom maakt de goedheiligman in deze factcheck voorgoed een einde aan deze malle verhalen die over hem de ronde doen.

Morgen in de krant

De zeespiegel stijgt, maar de Rijn staat droog
In Katowice wordt deze week de nieuwe klimaattop gehouden. Het water in de Rijn in Duitsland staat door klimaatverandering zo laag, dat de veerpont bij Niederheimbach al tijden niet kan varen.

Kapitein Michael Schnaars (54) heeft al sinds juni niet meer gevaren met zijn veerboot. Beeld Daniel Rosentahl
Kapitein Michael Schnaars (54) heeft al sinds juni niet meer gevaren met zijn veerboot.Beeld Daniel Rosentahl

Quantumwereld verder opgerekt. Kan de mens straks op twee plekken tegelijk zijn?
Wanneer je op de Eiffeltoren in Parijs een pirouette draait, gaat je tweelingbroer op het Empire State Building in New York niet meteen hetzelfde doen. Toch is dat precies wat deeltjes in de tegendraadse natuurwetten van de quantumfysica, wetten die werken op de allerkleinste schaal, doen.

‘Noorden’ wint slag om de eurozone – zuidelijke lidstaten houden uitzicht op ‘schokfonds’
Eurolanden die in de toekomst een beroep doen op het Europees noodfonds, moeten aan schuldsanering doen en de hand voortaan beter op de knip houden. Die uitkomst wordt door de noordelijke lidstaten als de belangrijkste winst gezien van de strijd in Brussel in de nacht van maandag op dinsdag binnen de Eurogroep.

In Frankrijk pikken de ‘deplorables’ het niet meer, waarom hier wel?
Het zijn zure tijden voor de onderklasse, schrijft Max Pam. Vliegen, roken en bezine: het wordt allemaal duurder. ‘Deze eeuw ligt de sociaaldemocratie bijna overal in Europa op zijn kont en lijkt de onderklasse meer verweesd dan ooit. Eigenlijk vreemd dat het maatschappelijk zo rustig blijft.’

Als het in de herfst weer vroeger donker wordt, neemt het aantal wildaanrijdingen toe. Wat gebeurt er met een aangereden dier?
De Volkskrant reed een avond mee met een boswachter op piketdienst.

Boswachter Harry Vlietstra op ronde in de Veluwe. Beeld Jan Mulders
Boswachter Harry Vlietstra op ronde in de Veluwe.Beeld Jan Mulders

Surprises zijn zelden mooi of nuttig, maar wel de ultieme ‘joy sparkers’
Wat zou de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo van Sinterklaassurprises vinden, vraagt Aaf Brandt Corsitus zich af. Mag je die bewaren of moet je ze na pakjesavond weggooien? ‘Ik weet dat ze in Japan geen suprises maken, daar zullen ze elkaar met feestdagen vast een ge-origami’d zwaantje van bijzonder geschept papier schenken dat ze een rivier af laten drijven alwaar het op organische wijze vergaat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden