Milieuorganisaties blij met Wiebes als klimaatminister: 'Een slimme, pragmatische man'

Het klimaat krijgt in politiek Den Haag 'eindelijk een timmerman met een hamer'. Zo klinkt bijna eensgezind de reactie van de grote milieuorganisaties op de komst volgens Haagse kringen van een minister van Economische Zaken én Klimaat.

De aanstaande minister van Economische Zaken én Klimaat Eric Wiebes.Beeld anp

Dat het een bewindsman van VVD-huize wordt, te weten Eric Wiebes, wordt eerder gezien als een voordeel dan een last. Ook al heeft Wiebes amper een achtergrond in klimaatzaken en moet hij als minister twee petten gaan dragen, omdat hij de belangen van de zware industrie moet verenigen met die van de opwarmende aarde. Ook de werkgevers juichen het aantreden van een superminister toe.

Tot nu toe viel het klimaat grotendeels onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu, maar staatssecretaris Sharon Dijksma had op milieugebied geen sterk mandaat, vinden vertegenwoordigers van de milieubeweging.

'Timmerman zonder hamer'

'Aan een timmerman zonder hamer heb je niks', zegt een woordvoerder van Greenpeace. 'Dijksma riep op klimaatconferenties allerlei mooie dingen, maar zij ging niet over de sluiting van de kolencentrales of de bouw van windmolens op zee. Dat zijn toch de zaken die van grote invloed zijn op het klimaat.' En die zaken vielen tijdens de regeerperiode Rutte-II onder minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Ook vervangend voorzitter Geertje van Hooijdonk van de stichting Natuur en Milieu noemt het een goede zaak dat economische zaken en klimaatbeleid in één hand komen. 'Het klimaat opereert niet in een vacuüm. Het is dus wel belangrijk dat de minister een mandaat krijgt voor het hele klimaatbeleid. Alle sectoren moeten een bijdrage leveren. De klimaatminister moet ook wat te zeggen hebben over mobiliteit en landbouw om de afspraken in het regeerakkoord te kunnen uitvoeren.'

Dat een VVD'er de scepter gaat zwaaien over de klimaatportefeuille is voor Van Hooijdonk geen bezwaar. 'Ik ben benieuwd. Alle vier de partijen hebben laten weten dat ze het klimaat belangrijk vinden.'

Dit is de kans voor de liberalen om te laten zien dat het ze menens is met het milieu, zegt Greenpeace. 'Een VVD'er aan het roer hoeft niet per se slecht te zijn. De groenste ministers die we de laatste jaren hebben gehad, zaten in een kabinet met de VVD en waren VVD'ers.'

Eric Wiebes, nu nog demissionair staatssecretaris van Financiën, krijgt het voordeel van de twijfel. 'Het is een slimme, pragmatische man. Het is iemand die een probleem van alle kanten kan bekijken en dan bereid is afstand te doen van ideologische dogma's', aldus de woordvoerder van Greenpeace.

'Wij hebben maanden geleden al gepleit voor een minister van Klimaat en Energie onder de vleugels van Economische Zaken', zegt werkgeversvereniging VNO-NCW. 'De overgang naar duurzame energie raakt elke bedrijfstak en vereist daarom regie op het allerhoogste politieke niveau.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden