Milieudefensie verliest rechtszaak tegen de staat: overheid hoeft niet méér te doen tegen luchtvervuiling

De overheid hoeft op korte termijn niet méér te doen om luchtvervuiling tegen te gaan. Milieudefensie verloor woensdag een rechtszaak hierover tegen de staat voor de rechtbank in Den Haag.

De maximumsnelheid is veel plaatsen in Nederland verhoogd tot 130 kilometer per uurBeeld anp

De rechter oordeelde dat Milieudefensie onvoldoende heeft aangetoond dat de staat zijn verplichting heeft geschonden. 'Milieudefensie moet meer gemotiveerd uiteenzetten waarom de staat met de genomen maatregelen niet voldoet aan zijn verplichting', aldus de rechter.

De milieuorganisatie eist dat de staat meer doet tegen luchtvervuiling en stelt dat momenteel het 'mensenrecht op gezondheid' geschonden wordt. Omdat Milieudefensie niet wilde wachten op deze uitspraak, spande de organisatie eerder dit jaar een kort geding aan om de overheid te dwingen in elk geval aan de Europese luchtkwaliteitsnorm te voldoen.

Toen bepaalde de rechter dat de staat een luchtkwaliteitsplan moest opstellen dat aan de regels voldoet. Het plan dat vervolgens door de staat werd gepresenteerd, schiet volgens Milieudefensie echter tekort. De rechter in de bodemprocedure wees woensdag het verzoek af van de milieuorganisatie om de staat tot meer actie te dwingen.

De rechtbank komt hiermee tot een ander oordeel dan de uitspraak in een kort geding van afgelopen september. 'Het kortgedingvonnis bevat een voorlopig oordeel, dat geen bindende kracht heeft in deze bodemprocedure', aldus de rechtbank.

Milieudefensie daagt Rijk om luchtvervuiling: 'kat in het bakkie' volgens experts
Milieudefensie wil de Nederlandse staat woensdag in een kort geding dwingen tot een actievere houding om de EU-normen tegen luchtvervuiling te halen. De zaak maakt kans, denken deskundigen. 'En de timing had niet beter gekund. (+)

Hoe komt het dat de luchtkwaliteit in Nederland 'zorgwekkend' is?
De lucht in Nederland is de afgelopen decennia aanzienlijk schoner geworden. Dat komt doordat bedrijven en het wegverkeer minder schadelijke stoffen uitstoten. Toch noemt de Europese Commissie de luchtkwaliteit in Nederland nog steeds zorgwekkend. Soms worden Europese normen overschreden. Ondanks de verbetering brengt luchtverontreiniging schade toe aan de gezondheid van mens en milieu, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Schattingen van het aantal vroegtijdige doden door luchtvervuiling in Nederland lopen uiteen van 6.700 tot 12.900 per jaar. Belangrijke boosdoeners: fijnstof en stikstofdioxide.

'Luchtwachters' gaan in grote steden proberen schone lucht af te dwingen bij stadsbesturen
Een legertje 'luchtwachters' gaat Nederlandse stadhuizen bestormen om betere lucht af te dwingen. 'Het is absurd, maar blijkbaar moeten we onze eigen gezondheid veilig stellen', zegt Arnhemmer Ipe van der Deen (66), die zich als vrijwillige luchtwachter heeft gemeld bij Milieudefensie.

Rechtszaak om klimaatbeleid af te dwingen
In 2015 wilde actiegroep Urgenda via de rechter afdwingen dat de overheid meer zou gaan doen aan het klimaat. Juristen waren toen sceptisch over deze unieke stap, maar 'het houdt de zaak wel scherp'.

Staat moet broeikasgasuitstoot van rechter sterk terugdringen
Actiegroep Urganda kreeg gelijk. De rechtbank in Den Haag verplicht de Nederlandse staat om de uitstoot van broeikasgas veel meer te beperken dan de regering van plan is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden