Milieudefensie 'niet gelukkig' met windmolens bij Afsluitdijk

Milieudefensie is 'niet gelukkig' met 3 van de 11 locaties voor grote windmolenparken op land die de overheid heeft aangewezen. 'De locaties Eemshaven (Emmapolder), Flevoland (de Houtribdijk) en IJsselmeer Noord (de Afsluitdijk) grenzen aan beschermde natuurgebieden. Mogelijke schade daaraan door een windmolenpark is nog niet goed in kaart gebracht', zei directeur Hans Berkhuizen.

Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee.Beeld anp

Verder vindt Milieudefensie dat burgers moeten worden betrokken bij het realiseren van kleinere windmolenparken. 'Er zijn al zo'n 200 burgerinitiatieven die de overheid zou moeten steunen en versterken', vindt Berkhuizen.

Omstreden
Windmolenparken zijn omstreden. Omwonenden vinden de soms bijna 200 meter hoge molens landschapsverpesting. Ook zijn ze bang voor geluidsoverlast en waardedaling van hun huizen. In de Drentse veenkoloniën, een van de gekozen locaties, protesteerden actiegroepen het afgelopen jaar tegen de komst van het park.

Burgers en belangenorganisaties dienden in totaal 151 bezwaarschriften in tegen de plannen van het kabinet. Toch was dit voor de ministers geen aanleiding om de locaties aan te passen. Volgens een woordvoerster van Ministerie van Infrastructuur en Milieu kan er wel in 'onderling overleg tussen rijk en provincies' nog besloten worden de locaties te wijzigen.

Ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Henk Kamp (Economische Zaken) presenteerden maandag de definitieve locaties in de Structuurvisie Windenergie op Land.

Lage bevolkingsdichtheid
De provincies hebben gekozen voor gebieden die een lage bevolkingsdichtheid hebben. De meeste windmolenparken komen in het Noorden (onder andere Eemshaven, Delfzijl en Wieringermeer) maar ook in Zeeland en Zuid-Holland komt een aantal parken. Hoeveel windmolens er precies komen, is nog niet bekend.

De aanleg van nieuwe windmolenparken past in de plannen van het kabinet om meer duurzame energie op te wekken. In 2020 moeten de windturbines gezamenlijk 6.000 megawatt opwekken. Op dit moment is dat nog 2.500 megawatt. Behalve op land komen er ook windmolens op zee, die moeten minimaal 4.400 megawatt opleveren.

Windmolens in de Eemshaven.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden