Milieudefensie naar rechter voor gezonde lucht

Milieudefensie eist gezonde lucht en spant daarom een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat. Dat zei campagneleider Anne Knol woensdagavond in het televisieprogramma EenVandaag.

Auto's rijden over de Stadhouderskade. De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxideBeeld anp

Milieudefensie en bewoners hebben metingen naar stikstofdioxide in de lucht gedaan, en daaruit zou blijken dat Nederland de Europese luchtkwaliteitsnorm overtreedt. 'Er gebeurt veel te weinig en dat duurt al veel te lang. Wij eisen bij de rechter maatregelen die de luchtkwaliteit écht verbeteren', zegt Knol.

Voor de meeste Europese landen geldt het maximum voor stikstofdioxide van 40 microgram per kubieke meter al zes jaar lang, aldus Milieudefensie. Nederland vroeg en kreeg uitstel, maar moet sinds 1 januari 2015 ook aan deze norm voldoen. En dat gebeurt niet, zo stelt Milieudefensie na metingen op 58 plaatsen in het land. Op zeker elf plekken zou de wet worden overtreden.

Knol: 'In Nederland verliezen we gemiddeld dertien maanden van ons leven door luchtvervuiling. Toch wordt de maximumsnelheid verhoogd naar 130 kilometer per uur, de invoering van milieuzones wordt gefrustreerd en er worden miljaren geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe wegen. Dat getuigt van totale minachting van het recht van mensen op gezondheid.'

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zei eerder blij te zijn dat Milieudefensie de luchtkwaliteit onder de aandacht blijft brengen. Volgens Dijksma blijkt echter uit data van het RIVM dat het om slechte enkele knelpunten in de binnensteden gaat. 'Om die op te lossen heb ik samen met de gemeenten een actieplan opgesteld', zei de staatssecretaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden