Milieudefensie: luchtkwaliteit Nederland voldoet niet aan de norm

De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Op zeker elf plaatsen zit meer stikstofdioxide in de lucht dan het wettelijk toegestane jaargemiddelde van 40 microgram per kubieke meter. Dat is vooral op drukke binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer het geval. Dat staat in een rapport van Milieudefensie.

Auto's bij de Coentunnel in Amsterdam.Beeld anp

Milieudefensie overhandigt het rapport woensdag aan de Amsterdamse wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid). Nederland moest in 2015 voor het eerst voldoen aan de Europese norm voor stikstofdioxide (NO2), maar haalt deze normen nog niet.

Op de ongezondste plekken van Amsterdam en Den Haag, respectievelijk de Stadhouderskade en de Hoefkade, is 46 microgram per kubieke meter gemeten. 'Jaarlijks overlijden duizenden mensen door ongezonde lucht', aldus Milieudefensie. 'Gemeente en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen.' De organisatie pleit voor schonere auto's, minder hard rijden en meer gebruik van fiets en openbaar vervoer.

Het rapport is gebaseerd op eigen metingen in 2015 en op metingen van omwonenden van drukke wegen. Er is een jaar lang op bijna zestig plekken gemeten. Op zeker elf plekken werd de NO2-norm overschreden. Alleen in Utrecht bleef de concentratie stikstofdioxide op alle meetpunten onder de norm.

In een reactie laat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) weten: 'Een schone en gezonde lucht is belangrijk en daarom vind ik het goed dat ook Milieudefensie dit blijvend onder de aandacht brengt.' Volgens haar 'blijkt uit de monitoring van het RIVM dat er nog slechts enkele knelpunten zijn in de binnensteden. Om die op te lossen heb ik samen met de gemeenten een actieplan opgesteld.'

Maar volgens Anne Knol, campagneleider bij Milieudefensie, is dit plan 'volstrekt ontoereikend''. Volgens haar is de luchtkwaliteit al jaren een van de grootste milieuproblemen in Nederland. De overheid zou daarom veel meer moeten doen om gemeenten te helpen dit te verbeteren. Ook moet de overheid volgens Knol meer inzetten op schonere auto's, zei ze woensdagochtend tegen nieuwszender BNR.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden