Milieuclubs: kolencentrale moet worden stilgelegd

Greenpeace en Natuur & Milieu overwegen de kolencentrale van RWE Essent in de Eemshaven te laten stilleggen door de rechter. Dat zeggen de organisaties in reactie op de uitspraak van de Raad van State, die de natuurvergunning voor de nieuwe kolencentrale van Essent in de Eemshaven woensdag heeft afgewezen.

AMSTERDAM/GRONINGEN - Energiebedrijf Essent gaat echter gewoon door met het proefdraaien van de centrale. Men denkt de eerste helft daarvan in juli formeel in gebruik te kunnen nemen. 'De uitspraak van de Raad van State staat dat toe', zegt de Essent-woordvoerder.

Volgens de Raad van State kan de centrale inderdaad van start als de betrokken partijen binnen een half jaar voldoende nieuw onderzoek leveren naar het verwachte effect van de uitstoot van stikstof en kwik op de natuur.

De milieuorganisaties willen daar niet op wachten. 'Het is terecht dat de provincie haar huiswerk opnieuw moet doen, maar een half jaar is wel erg lang', zegt Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu. 'Daarom moet hij zo snel mogelijk worden stilgelegd tot er een nieuw besluit van de provincie ligt.'

De fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer is verheugd over de uitspraak en hoopt 'dat van uitstel afstel komt'. De kans dat de kolencentrale toch in bedrijf komt, lijkt echter groot. Alle overige bezwaren van de milieubeweging tegen de natuurvergunningen werden woensdag afgewezen.

De Raad van State beklemtoont bovendien dat de toename van de stikstofneerslag op zichzelf niet leidt tot een aantasting van de 'natuurlijke kenmerken' van de betrokken natuurgebieden zoals de duinen van Ameland en Schiermonnikoog, het Fochteloërveen, het Witterveld, de Drentsche Aa en de Bakkeveense Duinen.

Dat komt doordat de natuurvergunning ook regelt dat de overmaat aan stikstof uit die gebieden moet worden verwijderd. Op Ameland en Schiermonnikoog gebeurt dat onder meer door het verwijderen van bomen en struiken, afplaggen, begrazing en het stimuleren van verstuiving.

Ook bij de verwachte extra kwikuitstoot op de Waddenzee voorziet de Raad van State niet bij voorbaat problemen. Maar het ontbreekt aan voldoende onderzoek om daar een uitspraak over te doen, aldus het vonnis.

De nieuwe kolencentrale is formeel nog niet in bedrijf, maar draait al enige tijd op proef. Volgens Willem Wissekerke van Greenpeace is dat onlogisch. 'De uitstoot van CO2, stikstof en kwik vindt nu al plaats. RWE Essent belast daarmee kwetsbare natuur en het milieu, terwijl nu opnieuw is vastgesteld dat de onderbouwing van de vergunning nog steeds niet deugt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden