Milieubureau in Japan ziet toekomst somber

Wanneer de huidige beschaving, gebaseerd op massaproduktie en massaconsumptie, niet radicaal van koers verandert, zal ze binnenkort hetzelfde lot ondergaan als oude beschavingen: ze zal ten onder gaan....

AFP

TOKYO

De moderne beschaving wordt volgens Seiji Ikkatai, directeur planning en onderzoek van het bureau, bedreigd door verwoesting van het milieu. Dezelfde oorzaak lag ten grondslag aan het verdwijnen van de beschavingen in Kreta, Griekenland, Rome en Mesopotamië.

Oost-Azië heeft volgens het milieubureau niet alleen de hoogste economische groei van de hele wereld, deze regio heeft ook het meest te lijden van het kappen van bossen en van de emissies van het broeikasgas kooldioxyde en het verzurende gas zwaveldioxyde.

Het bureau verwacht dat de emissie van zwaveldioxyde tussen 1990 en 2025 zal verviervoudigen en dat die van kooldioxyde zal verdubbelen. In 2025 zal oost-Azië driemaal zoveel energie verbruiken als in 1990. De regio heeft in dat jaar ook de grootste uitstoot van kooldioxyde, groter dan die van Europa en Amerika.

Ikkatai noemde ook het voorbeeld van het Paaseiland in de Stille Oceaan. Daar kwam in de dertiende eeuw een bloeiende beschaving aan haar einde door overmatig kappen van bossen en de daaruit volgende erosie en hongersnood.

Het Japanse milieubureau is in zijn verslaggeving nog nooit zo alarmerend geweest als dit jaar. De vergelijking met verdwenen beschavingen is voor het eerst gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden