Milieubewust een akker spuiten met gps

Akkerbouwer Peter van Beers gebruikt de modernste technieken om te voorkomen dat het grondwater belast wordt door zijn spuitbeurten.

Zijn tractor staat klaar om uit te rijden. Frisgroen aardappelloof moet deze warme, natte lentedagen zijn eerste behandeling tegen opschietend onkruid ondergaan. Maar akkerbouwer Peter van Beers heeft niet zomaar een grote tank met bestrijdingsmiddelen achter zijn tractor hangen. Trots toont hij een touchscreen display in zijn cabine. Met een gps-verbinding leest de satelliet de coördinaten van het veld.

De behandelde percelen kleuren blauw op het scherm. Als hij aan het einde van de rij de draai naar de volgende rij maakt, worden de spuitnippels van zijn 27 meter brede veldspuit automatisch uitgeschakeld. Dubbel spuiten wordt zo voorkomen. Als hij later dit seizoen hetzelfde perceel moet zien te vrijwaren van de gevreesde aardappelschimmel phytophthora zal hij zijn spuittank niet vullen met conventionele bestrijdingsmiddelen, maar met Revus, een curatief middel dat het grondwater minimaal belast.

Akkerbouwer en loonwerker Van Beers verbouwt in Vessem in de Brabantse Kempen 100 hectare met onder meer aardappels, suikerbieten en maïs. Daarnaast voert hij met zijn gps-gestuurde machine spuitbeurten uit op nog eens 250 hectare van andere boeren.

De akkerbouwer boert in een van de zes zeer kwetsbare grondwatergebieden waar drinkwaterbedrijf Brabant Water grondwater oppompt. Van Beers doet mee aan het project Schoon Water voor Brabant, waarmee het bedrijf wil voorkomen dat grondwater tegen hoge kosten moet worden gezuiverd van residuen van bestrijdingsmiddelen.

Van Beers was in 2003 een van de voorlopers. Intussen doet 85 procent van de boeren in het gebied mee. ‘Het is een olievlek’, zegt hij, ‘mensen bellen me vaak op of ik ook niet bij hen wil werken.’

Hij kan zijn klanten tot nog toe elk jaar een lagere rekening presenteren. ‘Minder middelen spuiten zorgt voor lagere kosten voor bestrijdingsmiddelen’, weet hij. En de gewasschade is ook niet groter. ‘Integendeel, de opbrengsten zijn juist wat hoger’, constateert Van Beers. ‘Gewasbeschermingsmiddelen zetten de aardappelen en suikerbieten altijd een beetje terug, waardoor ze in groei achterblijven. Dat gebeurt bij mij minder.’

Peter Leendertse, bestrijdingsmiddelenexpert van het Centrum van Landbouw en Milieu (CLM), staat er tevreden bij te kijken. ‘We moeten accepteren dat niet iedereen helemaal biologisch kan of wil gaan boeren. Met dergelijke precisielandbouwwerktuigen is wel een grote klap uit te delen voor de bescherming van het grondwater.’

Het project lijkt ook elders in Nederland aan te slaan. In Friesland zijn de eerste twee boeren aan de slag met een zogeheten sleepdoek, waarmee bestrijdingsmiddelen effectiever in het gewas worden gewapperd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden