MILIEU prof. dr. J. Cramer hoogleraar milieumanagement Katholieke Universiteit Brabant

'De tijd van gemakkelijke oplossingen in het milieubeleid is voorbij, de laaghangende vruchten zijn geplukt. Er is een nieuwe aanpak nodig willen we over enige tijd het milieubeslag met een factor vier terugdringen....

Ik wil het kabinet beoordelen op de vraag of het een aantal projecten in gang zet om die grote innovaties dichterbij te brengen.

Dat kan nog niet over de hele linie gebeuren, dus moet je met speerpunten werken. In de steden bijvoorbeeld moet het particuliere autoverkeer drastisch beperkt worden. Er moet een doorbraak komen naar meer fietsen en wandelen en naar collectief vervoer op maat. Het goederenvervoer moet onder de grond. Ik wil graag een paar projecten zien om daarmee een begin te maken.

De industrie kan met de huidige procestechnologie niet veel energie meer besparen. Daarom moet de aanpak verbreed worden. Als bijvoorbeeld een bedrijf overschakelt van fossiele brandstoffen op biobrandstoffen, moet je dat ook als energiebesparing aanmerken.

In de landbouw moet de glastuinbouw nu echt de overstap naar duurzame energie maken. En er moet meer nieuwe natuur komen. In het water is al veel gebeurd, maar op het land te weinig. Het kabinet moet hiervoor de maatschappij mobiliseren. Er is creativiteit en denkkracht genoeg maar die moet wel ingeschakeld worden, bijvoorbeeld door een groen poldermodel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden