Milieu-organisaties willen autostrand autovrij hebben

Autosporen staan in het zand. Opzichter Jaap van Baarsen van Natuurmonumenten ergert zich blauw. Hij wijst aan waar een auto over een jonge duinenrij is gereden....

Van onze verslaggever

Jelle Brandsma

OOSTVOORNE

Het enige strand in Nederland waar auto's mogen rijden, is dat bij Oostvoorne, even onder Rotterdam. Duizenden auto's staan op een mooie zomerdag her en der verspreid in het zand. Natuurmonumenten en de Stichting Zuidhollands Landschap, eigenaren van het gebied, zien dat met lede ogen aan. Want, menen zij, een uniek natuurgebied gaat naar de knoppen.

De weg leidt uit Oostvoorne door de duinen naar het strand. Daar eindigt het verharde pad. Het zand is platgereden over een lengte van twee kilometer langs de kust. Links zijn de duinen en rechts is het aangespoelde slik begroeid, hier en daar onderbroken door kreken. Na een kilometer gaat het slik over in zand. Daar vormen zich nieuwe duinen. In de verte zijn de kranen van het containeroverslagbedrijf ECT op de Maasvlakte zichtbaar.

Door de aanleg van de Maasvlakte, twintig jaar geleden, is de stroming van het zeewater veranderd en wordt het strand steeds breder. Er spoelt steeds meer slib aan, waardoor schorrenvegetatie ontstaat. Van Baarsen vindt dat die ontwikkeling niet mag worden verstoord. Er komen vele vogels, zoals de rotgans, de wulp, de kluut en de visarend.

Langs de duinvoet komt zoet kwelwater omhoog. 'Op de plekken waar het zoete water in het zoute water overgaat, ontstaan de meest interessante vegetaties. Doordat auto's nu precies op die plekken rijden, krijgt de vorming van nieuwe begroeiing geen kans', aldus Van Baarsen.

De provincie Zuid Holland leek een paar jaar geleden bevattelijk voor de argumenten van de milieuorganisaties en stelde een plan op waarbij auto's steeds meer van het strand zouden worden geweerd. Maar daarmee haalden de bestuurders zich de woede op de hals van een deel de bezoekers van het strand, veelal woonachtig in Oostvoorne, Spijkenisse en Rotterdam.

Onder druk van de Stichting Behoud Autostrand heeft de provincie nu een 'compromis' in elkaar gezet: tot halverwege het strand in de duinen wordt een verharde weg aangelegd met aan het einde een parkeerplaats. Begin april buigt de commissie Groen van Provinciale Staten zich over dit voorstel, maar Natuurmomumenten heeft al geprotesteerd en wil met een alternatief plan komen.

Ondanks het gekrakeel wordt het steeds moeilijker om met de auto op het strand te rijden. Binnen enkele jaren is het sowieso afgelopen omdat het strand door het slib begroeid raakt, stelt de provincie. Toch is de aanleg van een weg tot halverwege het autostrand voorlopig de beste oplossing, vindt de provincie Zuid Holland.

Arie van der Knaap van de Stichting Behoud Autostrand schat het aantal bezoekers met mooi weer op 2500 tot 3000. 'Iemand die in Rotterdam op een galerijflatje woont, wil daar met de auto naar toe. Het is scherfzand waar zout water komt. Daar groeit gegarandeerd niks.'

Volgens Van der Knaap willen 'de natuurmensen er een speeltuin van maken voor een kleine selecte groep'. Die zijn volgens hem 'elitair bezig'. Die willen de gewone mensen uit Rotterdam verbieden met hun surfplank naar het strand te gaan, betoogt hij.

'In de vakantie, bijvoorbeeld de bouwvak, zitten hele families dag in dag uit op het strand. Niet iedereen is in staat een vakantie naar het buitenland te betalen. Ze kunnen wel naar het strand rijden. Dat kunnen ze zich permitteren', meent Van der Knaap.

De emoties lopen hoog op. In drie weken tijd verzamelde de Stichting Behoud Autostrand zevenduizend handtekeningen. 'Een handtekening is snel gezet', zegt Van der Knaap. 'Maar wij hebben ook dertienhonderd donateurs. Die betalen minimaal vijf gulden.'

Van Baarsen: 'Wij willen het gebied zeker niet afsluiten voor het publiek, maar wel voor de auto's. Iemand die hier wil wandelen, ergert zich aan de crossende auto's. Het is toch te gek dat in een tijd waarin de binnensteden autoluw worden gemaakt, dat bij een natuurgebied niet mogelijk is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.