Milieu: Geen fiscaal voordeel voor kolencentrales

Het was voor GroenLinks een roetzwarte steen des aanstoots in het Nederlandse belastingstelsel: de steun aan grootverbruikers van fossiele energie. Kolencentrales, tractoren en de energie-intensieve bedrijven kregen tot dusver fiscale korting op hun brandstoffen. In het begrotingsakkoord van afgelopen week wordt daar voor het eerst aan gemorreld.

Het gaat om de aardgasheffing, kolenbelasting en de zogeheten rode diesel. De belasting op aardgas voor particulieren bedraagt nu 17 cent per kubieke meter, terwijl die voor grootverbruikers maar 1 cent is. Wie kolen stookt op zijn barbecue betaalt 13 cent per 10 kilo, voor een exploitant van een elektriciteitscentrale kosten ze niets extra. De accijns op een liter benzine is 70 cent, terwijl op de 'rode diesel' voor tractoren maar 25 cent zit.

Wat er precies gaat veranderen is nog niet duidelijk. In totaal moet de fiscale vergroening 890 miljoen euro opleveren. Dat is een begin: twee jaar geleden berekenden de hoogleraren Cees van Beers (TU Delft) en Jeroen van den Bergh (VU Amsterdam) dat fossiele energie in totaal zo'n 7,5 miljard euro steun krijgt.

Er gebeurt meer. De reiskostenvergoeding en het privégebruik van lease-auto's worden voortaan belast, wat werknemers ertoe moet bewegen dichter bij het werk te gaan wonen. Er wordt 200 miljoen uitgetrokken voor isolatie en duurzaam bouwen.

Bijna alle natuur- en milieuorganisaties hebben positief gereageerd op het akkoord. Kritiek is er wel op het aangekondigde onderzoek naar een lager btw-tarief voor zonnepanelen. De vrees is dat consumenten zullen wachten met de aanschaf van zonnepanelen, wat de vaak jonge installatiebedrijfjes maanden omzet kan schelen. Dit terwijl zonnepanelen zo'n prikkel eigenlijk niet nodig hebben: ze vinden al grif aftrek.

Ook de verhoging van het btw-tarief in combinatie met een lagere inkomstenbelasting kan als groene maatregel worden gezien, omdat zo consumptie in plaats van arbeid wordt belast.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden