Milieu-feest

Bestaan er straatfeestjes waarbij het geen ontzettende troep wordt? Neen, zouden Amsterdammers zeggen. Maar er zijn ook andere steden. Zo ontwikkelt Nijmegen als eerste gemeente in Nederland een 'milieuzorgsysteem' voor feesten in de stad....

PETER VAN DEN BERG

De Stichting Louis d'Eco helpt Nijmegen een handje. 'Het Nederlandse publiek krijgt bakken voorlichting over een schoner milieu, maar bij een straatevenement wordt die informatie onmiddellijk vergeten. Op straat geldt kennelijk het tegenovergestelde', zegt Erik van Erne, general-manager van Louis d'Eco.

Een greep uit de maatregelen: één gulden statiegeld op bierglazen en koffiebekertjes. Milieuvriendelijke serveten van 100 procent oud papier, gescheiden inzameling van papier, glas en GFT-afval. Zelfs kurken gaan in de recycling. Er zijn composteerbare aardappelzetmeel snackbakjes. Ook wordt erop gelet dat toiletten niet geplaatst worden waar groen met vertrapping wordt bedreigd. Tenslotte wordt gebruik gemaakt van 'glazenplanken'.

Dat zijn bakken van circa twee meter lengte en dertig centimeter breed, die bevestigd worden aan dranghekken. Het publiek kan daarin lege glazen kwijt. Pleinen en straten blijven schoon en de bakken maken het onmogelijk over hekken te klauteren.

Is zo'n milieu-party eigenlijk nog wel leuk? 'Zo'n miljoen bezoekers pakt dit echt moeiteloos op. Deze aanpak is een samengaan van feest én milieuzorg. Kom maar kijken.'

Alvast een prikkelende suggestie, denkt Niche, voor de Uitmarkt, eind augustus in Amsterdam.

Peter van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden