Miliband zegt lezing af vanwege 'antisemitische' uitlatingen

Voormalig Labour-leider Ed Miliband heeft een lezing bij de Oxford University Labour Club (OULC) afgezegd wegens klachten over antisemitische uitlatingen van enkele leden. Deze waren aan het licht gekomen na het opstappen van co-voorzitter Alex Chambers, die was geschrokken van de radicalisering onder de jonge socialisten. Miliband, zelf van joodse komaf, was in zijn Oxford-tijd lid van de plaatselijke partijafdeling.

Patrick van IJzendoorn
Ed Miliband. Beeld getty
Ed Miliband.Beeld getty

De directe aanleiding voor Chambers' vertrek was dat hij moeite had met de aankomende Israel Apartheid Week. In zijn afscheidsbrief, gepubliceerd op Facebook, schreef Chambers dat het erop lijkt dat leden van de OULC, een van de grootste jongerengroepen van Labour, 'een probleem hebben met joden' en sympathiseren met terreurgroepen.

Chambers beweerde regelmatig de term 'Zio' te hebben gehoord, een uitdrukking die leden van de Ku Klux Klan plegen te gebruiken voor joden. De staatssecretaris voor Hoger Onderwijs Jo Johnson heeft een onderzoek ingesteld naar het vermeende antisemitisme in Engelands oudste universiteitsstad.

Afgelopen dagen was via de website Guido Fawkes tevens naar buiten gekomen dat enkele prominente leden van OULC hun waardering voor Hamas hadden laten liedjes als Rockets over Tel Aviv aan te heffen. Anderen spraken openlijk over het bestaan van een internationale joodse samenzwering, eraan toevoegend dat deze speculatie niet antisemitisch hoeft te zijn.

Tafels en stoelen

Een commissielid heeft beweerd dat elke jood het bestaan van de staat Israel dient af te wijzen. Voorts had een jonge actievoerder een reprimande gekregen nadat hij collega-studenten had aangemoedigd om een joodse studente uit te maken voor 'vuile Zionist'.

Deze incidenten staan niet op zichzelf. Vorige maand moest de politie ingrijpen toen een bijeenkomst van de Israel Societies van King's College en de London School of Economics in hartje Londen werd verstoord door twintig demonstranten. Zo vlogen er tafels en stoelen door de ramen van de deur, dit uit onvrede met de aanwezigheid van een voormalig hoofd van de Israelische geheime dienst.

Eind vorig jaar kwam de gepensioneerde Cambridge-academica Marsha Levine in het nieuws nadat ze een 13-jarig joods meisje, Shachar Rabinovitch, had geweigerd te helpen met enkele vragen voor een werkstuk over paarden, 'totdat er vrede en rechtvaardigheid is voor de Palestijnen'.

Oxford University. Beeld afp
Oxford University.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden