Milhaud

Milhaud, Chamberworks door Ensemble Polytonaal. Channel...

Jaco Mijnheer

Hoewel Darius Milhaud als een van 'Les Six' aanvankelijk fel anti-Debussy was, had hij ook kunnen horen dat de godfather van de nieuwe Franse muziek zelf ook lichte en populariserende, jazzy elementen in zijn stukken verweefde, bijvoorbeeld in zijn composities voor kinderen.

Milhauds omarming van de jazz, in bekende stukken als La Création du Monde en Le Boeuf sur le Toit, duurde maar een paar jaar. Daarna ontwikkelde hij zich, met een werkenlijst van over de vierhonderd nummers, tot de evenknie van Hindemith en diens Gebrauchsmusik. Bij een evenement als de Dag van Milhaud, in april in Muziekcentrum Vredenburg gehouden, vormde het samenstellen van een programma uit die enorme stapel partituren op zichzelf al een flinke klus.

In 1992, een eeuw na het geboortejaar van Milhaud, groepeerden zeven Nederlandse musici zich onder de geheimzinnige naam Ensemble Polytonaal, naar hét compositorische kenmerk van Milhauds muziek. Ze gaven toen een groot aantal concerten, onlangs bracht Channel hun eerste cd uit.

Het ensemble heeft met veel smaak uit Milhauds werk geput, met als resultaat een prachtige doorsnede van diens kamermuziek, met drie sonates, een suite en een pianokwartet - een echte ontdekking, ook dankzij de uitstekende kwaliteit van de uitvoeringen en de opname.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden