Miles Davis werd ook niet herkend

Trompettist Eric Vloeimans (47) trad met zijn trio op in Grenoble...

Eva Rooijers

Waar zit je?

Bonjour, ik ben in Grenoble. Ik speel hier met mijn trio op een jazzfestival. Op dit moment zit ik een hotelkamer met bloemetjesbehang en een Frans balkonnetje met mooi uitzicht op een intiem straatje. Het doet pittoresk, bijna Parijsachtig aan.

Vindt u Frankrijk een fijn land?

Ik zou er kunnen wonen. Ik houd van de taal, de sfeer en de oude gebouwen met tierelantijntjes. Vanmiddag kwam ik hier aan rond half een en heb ik uitgebreid geluncht op een mooi plein, zoals mensen dat doen in mediterrane landen. Dat is heerlijk.

Is Eric Vloeimans groot in Frankrijk?

Ik ben zo ontzettend groot, dat wil je niet weten. Nee hoor. Men kent mij wel in de mondiale jazzscene. Het is alleen een redelijk kleine niche. Ik kan hier gewoon over straat, maar Miles Davis werd volgens mij ook niet herkend in Rotterdam.

Reageert het Franse publiek anders op uw muziek dan het Nederlandse?

Nee, niet echt. Amerikanen wel, die laten hun enthousiasme veel meer blijken. Ik maak heel eigenwijze muziek, eigenlijk helemaal niet zoals jazz in Amerika bedoeld is. Dan sta je daar op het podium met drie bleekscheten en is het afwachten of ze het wat vinden. Maar als mensen in Amerika een kaartje kopen voor een concert, willen ze er ook echt een feestje van maken. Als ik in Amsterdam speel, kunnen mensen nog wel eens achterover zitten met een houding van: laat eerst maar eens zien wat je kunt.

Wat was uw meest gedenkwaardige optreden in het buitenland?

Afgelopen februari speelde ik in Des Moines in Amerika. Die dag was omgedoopt tot Eric Vloeimansdag. Ik kreeg van de burgemeester de sleutel van de stad aangeboden. Ik was al ereburger voordat ik een noot had gespeeld. Dat was wel heel bijzonder.

Hoe vervoert u uw trompet als u reist?

Ik ben heel zuinig op mijn trompet dus ik leg hem eigenlijk nooit in het bagagerek maar houd hem dichtbij onder mijn stoel. Ik bewaar hem in een heel mooie, donkerrode, leren tas in de vorm van een trompet. Die heb ik 25 jaar geleden gekregen van Charlie Green, een Amerikaanse trompettist die in Nederland woont. Ik zei tegen hem dat ik zijn tas zo mooi vond en toen gaf Charlie hem aan mij.

Naar welke muziek luistert u onderweg?

Ik luister eigenlijk nooit naar muziek als ik reis. Wel neem ik altijd boeken mee. Nu lees ik Een nieuwe Aarde van Eckhart Tolle voor de tweede keer. Een geweldig boek dat gaat over het vinden van je ware ziel. Ik word echt gelukkig als ik dat lees.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden