Nieuws

Milde Kamer weet coronabeleid (eindelijk) bij te sturen: bibliotheken eerder open

Ook bibliotheken worden volgende week geopend, samen met de andere aangekondigde versoepelingen, mits de ziekenhuiscijfers het toelaten. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte donderdag in de Tweede Kamer bekend gemaakt, na aandringen van de Kamer.

Na aandringen van de Kamer zegde demissionair premier Mark Rutte toe dat de bibliotheken volgende week al open kunnen gaan, mits de ziekenhuiscijfers dat toelaten. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Na aandringen van de Kamer zegde demissionair premier Mark Rutte toe dat de bibliotheken volgende week al open kunnen gaan, mits de ziekenhuiscijfers dat toelaten.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het Tweede Kamerdebat woensdagavond, een dag na de persconferentie die versoepelingen met een pauzeknop aankondigde, voelde routineus en plichtmatig aan. Mede door het lange informateursdebat dat aan het coronadebat vooraf ging, hielden de fracties het kort en zakelijk.

Nu de ziekenhuiscijfers er goed uitzien, zijn er in de Kamer weinig zorgen meer over de versoepelingen. Ook de ingebouwde pauzeknop kon bij een meerderheid van de Kamer op goedkeuring rekenen. Een aantal fracties, zoals PVV, FvD en Denk, eisten veel meer versoepelingen, vooral voor buitenluchtaccommodaties en restaurants. Die oproepen klinken echter al maanden van deze partijen, en stranden al maanden in schoonheid.

Wel wordt het kabinet, ook niet voor het eerst, willekeur verweten. ‘Waar is de kunstliefde?’, vroeg Attje Kuiken (PvdA). ‘De terrassen zijn open, maar musea niet. Dat zijn keuzes.’

Een merendeel van de Kamer vond elkaar in verontwaardiging over de bibliotheken, die in de versoepelingsplannen uit de persconferentie gesloten blijven. Een motie van D66 om de bibliotheken te openen kon al bij indienen op brede steun rekenen. ‘Waarom kunnen we wel een boek kopen, maar niet lenen’, vroeg Jan Paternotte (D66). Ook andere partijen, zoals CDA, PvdA, CU, GroenLinks en Partij voor de Dieren, vonden het onlogisch dat in de nieuwe versoepelingen bibliotheken gesloten blijven.

Voor die hartenkreet was Rutte gevoelig. Zonder de stemming over de moties af te wachten, zegde de demissionair premier in zijn bijdrage direct toe dat de bibliotheken volgende week al open kunnen gaan, mits de ziekenhuiscijfers het toelaten. Omdat daar een extra handeling in de versoepelingen voor nodig is, kunnen de bibliotheken wel pas op donderdag 20 mei open, een dag later dan de andere versoepelingen. Zo was de Kamer enigszins mild voor het kabinet, maar wist het voor het eerst in maanden het coronabeleid substantieel bij te sturen en de te nemen versoepelingsstap uit te breiden.

Janssen-vaccins

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had een minder positieve boodschap voor de Kamer. Hij vreest dat de levering van Janssen-vaccins tegen gaat vallen. Door productieproblemen bij Amerikaanse fabrieken heeft de farmaceut gewaarschuwd mogelijk minder te kunnen leveren. ‘Wij maken ons zorgen en vrezen een beperkte levering’, zei De Jonge.

Toch denkt hij dat het wel moet lukken om iedereen voor begin juli van minimaal één vaccin te voorzien. ‘Die mijlpaal komt niet op losse schroeven te staan, ik verwacht dat we die ook gaan halen. Maar we hebben die drie miljoen Janssen-vaccins wel nodig. Er spelen veel onzekerheden.’ Bovendien meldde De Jonge dat hij er vanuit gaat dat in de toekomst jaarlijks gevaccineerd moet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden