Mild vogelgriepvirus gevonden in Italië

In Italië is een ongevaarlijke versie van het vogelgriepvirus H5N1 vastgesteld. Het virus werd aangetroffen bij een wilde eend, die werd gevangen bij de noordelijke stad Padua...

ANP

Volgens het Italiaanse ministerie gaat het om een zogenoemde laag pathogene variant van de ziekte, die niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Het gevaar van de milde versies is wel dat ze muteren in de gevaarlijke, zogenoemde hoog pathogene varianten. Pathogeen betekent ‘ziekteverwekkend’.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat het subtype van het virus niet lijkt op de varianten in Zuid-Oost Azië, Roemenië en Turkije. Het zou om een variant gaan die al veel langer rondwaart in Europa zonder schade aan te richten. De Commissie vindt het dan ook niet nodig om exportmaatregelen te nemen tegen Italië.

Op dit moment is feitelijk geen sprake van vogelgriep in Italië, benadrukken de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Om van een uitbraak van de vogelgriep te spreken moet het in de eerste plaats gaan om een gevaarlijke variant van het virus.

Strikt formeel moet het tevens om een besmetting in bij een (commercieel) pluimveebedrijf gaan, licht een woordvoerster van het ministerie van Landbouw de definitie toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden