Mikpunt

Ik ben het met Koolhaas eens dat de slepende Palestijnse kwestie, alsook de westerse militaire aanwezigheid in belangrijke moslimlanden, aanleiding blijven geven tot mondiale problemen....

ZAANDAM Kees van Dongen

Waar ik echter op wil wijzen is dat de door Osama bin Laden geformuleerde eisen, het onderliggende doel niet volledig beschrijven. Volgens mij is het werkelijke doel van Bin Laden en de zijnen het verenigen van de islamitische landen en het introduceren van een strenge vorm van islam in dat deel van de wereld. Afghanistan en de Taliban zijn hiervan een voorbeeld en de huidige protesten in de islamitische landen tegen het westerse optreden in Afghanistan, geven het mondiale potentieel aan.

Ik vermoed dat als beide eisen worden ingewilligd, na een korte periode van vreugde, de islamitische landen zelf het mikpunt zullen worden van de toorn van Osama bin Laden. Er komt eerder een verschuiving van theater dan van het tot het verleden gaan behoren van terroristische aanslagen uitgevoerd door moslim-fundamentalisten.

Het enige probleem dat Osama bin Laden zal krijgen is dat hij niet meer zijn campagne tegen het Westen kan gebruiken als middel om moslims achter zich te krijgen. Hierdoor is de kans aanwezig dat de islamitische landen zelf zullen beletten dat Osama bin Laden zijn uiteindelijke doel zal bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden