Mikpunt Van Keulen merkt de logica van de egocultuur

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER GIESEN

AMSTERDAM - Niet zo heel lang geleden gold Sjoerd van Keulen als een doortastende ondernemer, alsmede een strategisch denker van formaat. Nu lijkt hij de incarnatie van de duivel in eigen persoon. Op internet regende het verwensingen: de zoveelste megalomane praatjesmaker die zijn bedrijf naar de afgrond voert en de rekening deponeert bij ons, de burgers.

Journalist Jelle Brandt Corstius roept iedereen op Van Keulen een mailtje te sturen: stort uw bonussen van bijna anderhalf miljoen euro terug! Er is een precedent, zegt Brandt Corstius. Vorig jaar moest Bob Diamond aftreden als voorzitter van het Britse Barclays, omdat zijn bank de rente had gemanipuleerd. Diamond zag af van 20 miljoen pond aan bonussen, hoewel hij nog altijd 2 miljoen pond mee naar huis nam - meer dan Van Keulen heeft ontvangen.

Niet iedereen doet mee aan de volkswoede. Politici wordt verweten dat ze theater maken, omdat ze heel goed weten dat een clawback van bonussen juridisch onmogelijk is. Op de site van de Volkskrant schreef psychiater Bram Bakker dat burgers zich wel erg gemakkelijk laten meeslepen door hun emoties. Sjoerd van Keulen als de bultrug van de week: nu lopen de gemoederen huizenhoog op, maar volgende week is de Twitterkaravaan allang weer elders. Financieel journalisten vinden het erg gemakkelijk om Van Keulen op deze manier te slachtofferen. 'We waren collectief blind voor de inherente risico's van ons eeuwig groeimodel', stelde columnist Roland Koopman voor RTL Z. Van Keulen wordt nu afgebrand, maar in 2006 'vonden we het volstrekt normaal' wat hij deed.

In een celebritycultuur wordt het kwaad van een gezicht voorzien, waardoor het een dankbaar symbolisch mikpunt kan worden. Dat heeft misschien iets gemakkelijks, maar het is ook onbevredigend om de verantwoordelijkheid voor het SNS-debacle uit te smeren over de gehele financiële sector en zelfs over de gehele bevolking. 'We' vonden het destijds misschien normaal wat Van Keulen deed, maar 'we' zijn dan ook leken en mensen als Van Keulen werden juist zo vorstelijk beloond omdat ze verstand van zaken zouden hebben, bijvoorbeeld omdat ze risico's adequaat konden inschatten.

Bovendien: Van Keulen was het product van een egocultuur. Hoewel hij zeker niet het agressiefste alfamannetje uit het Nederlandse bedrijfsleven was, werden zijn hoge salaris en forse bonussen gerechtvaardigd door de enorme persoonlijke kwaliteiten die hem toegedicht werden.

Volgens die zelfde logica moet hij nu ook volkomen verantwoordelijk worden gehouden voor het echec van de nationalisering.

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden bankiers en bestuurders keihard ondervraagd door het parlement, heel snel nadat een schandaal aan de oppervlakte is gekomen. Ook een autoriteit als de voormalige Fed-president Alan Greenspan werd gegrild, waarbij hij moest toegeven dat zijn geloof in de vrije markt naïef was geweest. Zo'n snelle confrontatie zou ook in Nederland louterend kunnen werken. Uiteindelijk lijkt er overigens weinig veranderd in Wall Street. Een individuele afrekening blijft zonder gevolgen als niet wordt gekeken naar de omstandigheden waarin bestuurders konden ontsporen: een cultuur van grote ego's, waarin bedrijfsbelang en algemeen belang volkomen samenvielen met het agressief najagen van eigenbelang.

Ook weg bij Mediq

Sjoerd van Keulen, de voormalige topman van SNS Reaal, stopt als commissaris bij Mediq, een leverancier van medische hulpmiddelen en medicijnen en uitbater van apotheken. Mediq liet maandag weten: 'Directe aanleiding is de recente publiciteit rondom zijn persoon.' Zondag maakte Van Keulen al bekend dat hij geen voorzitter meer is van het Holland Financial Centre en ook soortgelijke functies heeft neergelegd.

Hij is nog wel commissaris bij bouwbedrijf Heijmans. Een woordvoerster wilde maandag geen commentaar geven of zijn functie ter discussie staat.

pagina 29

Commentaar

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden