Mike Pence had kritiek op Hillary Clinton maar verstuurde zelf ook zakelijke e-mails via privéaccount

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence, die tijdens de verkiezingscampagne stevige kritiek uitte op Hillary Clinton vanwege haar gebruik van een persoonlijke e-mailserver, heeft zelf tijdens zijn periode als gouverneur van Indiana gevoelige informatie verstuurd vanaf een persoonlijk adres. Dat onthult de krant IndyStar op basis van een WOB-verzoek.

Vicepresident Mike Pence is onder vuur komen te liggen vanwege zijn gebruik van een persoonlijk e-mailaccount.Beeld afp

Het kantoor van de huidige gouverneur van Indiana, Eric Holcomb, heeft 29 pagina's met e-mails vrijgegeven, maar weigerde een onbekend aantal e-mails te onthullen omdat deze vertrouwelijk informatie bevatten die de staatsveiligheid mogelijk in gevaar brengen.

De e-mails die IndyStar in handen heeft, geven onder meer inzicht in de correspondentie tussen Pence en zijn toenmalige stafchef Jim Atterholt en zijn nationale veiligheidsadviseur John Hill. Daarin wordt gesproken over de inspanningen van Pence om de komst van Syrische vluchtelingen in Indiana tegen te houden en over de schietpartij op parlement van Canada in 2014. Eén e-mail bevat informatie van de FBI over de arrestatie van verschillende terreurverdachten.

Toegestaan

Het is voor een gouverneur toegestaan een privéaccount te hebben, ook voor zakelijk gebruik. Waar het wringt, is dat de wet voorschrijft dat alle correspondentie over staatsaangelegenheden moet worden opgeslagen zodat deze beschikbaar is voor het grote publiek. Correspondentie via het zakelijke adres van politici en afgevaardigden belandt automatisch in een database, maar dit geldt niet voor persoonlijke e-mails.

Pence beschuldigde Clinton vorig jaar ervan haar e-mails aan het oog van het publiek te hebben onttrokken door gebruik te maken van een persoonlijke email-server. Hierdoor, zo zei Pence, had Clinton geclassificeerde informatie blootgesteld aan het gevaar van hackers. In september noemde Pence Clinton in het NBC-programma Meet the Press 'de oneerlijkste kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten sinds Richard Nixon'.

De woordvoerder van Pence, Marc Lotter, noemt de vergelijking tussen Pence en Clinton 'absurd'. Hij wijst erop dat Pence tijdens zijn gouverneurschap geen gebruik maakte van geclassificeerde overheidsinformatie. Bovendien heeft hij zijn e-mails verstuurd via de bekende Amerikaanse provider AOL, terwijl Clinton gebruikt maakte van een eigen privéserver die bij haar thuis werd geïnstalleerd.

Gehackt

Volgens cyberexperts maakt dit geen verschil. In beide gevallen zijn de e-mails vatbaar voor aanvallen van hackers. Terwijl bij Clinton wordt gespeculeerd dat haar account is gehackt, blijkt dit bij Pence daadwerkelijk het geval te zijn. Afgelopen zomer werd via zijn AOL-account een e-mail naar zijn contacten gestuurd door een oplichter die beweerde dat Pence en zijn vrouw tijdens hun vakantie waren gestrand op de Filipijnen en dringend behoefte hadden aan geld. Pence stuurde hier een verontschuldigende e-mail achteraan. Hij maakte vervolgens een nieuw adres aan via AOL.

Het kantoor van Pence in Washington kwam donderdag met een verklaring waarin het stelt dat Pence niets verkeerds heeft gedaan. Hij is gewoon een gouverneur die 'net als zijn voorgangers een zakelijk en een persoonlijk account had'. 'Overheidmails die zijn verstuurd via zijn zakelijke- en persoonlijke account zijn opgeslagen, in overeenstemming met de wet van Indiana', aldus de verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden